Fehéregyensúly

Interaktív anyagunk a fehéregyensúly beállításáról

Nagy sikerű –  Ingyenes –  Online – szimulátorunk segítségével interaktív formában sajátíthatjátok el a fotózás alapjait. Ebben a fejezetben a fehéregyensúllyal “magyarul white balance” ;-DD  ismerkedünk! A lényeges elemeket alábbi interaktív anyagban szedtük össze számodra.

Próbáld meg a divatos, de biztosan rossz automata fehéregyensúly állítást elfelejteni és átérni a nem sokkal bonyolultabb, de sokkal biztosabb manuális fehéregyensúly beállításra! Ne hagyd, hogy a fényképezőgép automatikája találja ki helyetted a színeket!

Mutatjuk hogyan!

fotos tanfolyam

Alábbi interaktív anyagban csak a lapozz a Tovább/Vissza gombokkal az oldalak között. Érdemes egy kicsit szétnézni az egérrel >> az egyértelmű helyeken kívül is lapulhatnak meglepetés infók! 😉

This movie requires Flash Player 9
.

Summa summárom

Összefoglalva tehát nincs más dolgod, mint a fotózás elején egyszer felpillantani és ellenőrizni >> milyen fényforrás, mekkora erővel világít!

A “milyen” kérdésre adott válasz alapján pedig be kell állítani a fehér egyensúlyt. A “mekkora erővel” kérdésre adott válasz alapján pedig az ISO-t.

Általában egyszer elég ezt megtegyük egy fotózás alkalmával, csak akkor szükséges változtatnunk ha a fenti “milyen fényforrás világít” kérdésre már másik válasz a helyes >> tehát pl.: napfényről átmész egy neoncsővel világított helységbe!

Nyers = RAW formátum előnyei

Amennyiben RAW fájlformátumban fotózol előbbi (White balance) beállítható az utómunka folyamat során is! (az ISO-val ellentétben mert az nem!! Ahogyan a blende és a záridő sem szabályozható a későbbiekben).

A RAW = Nyers képfájl formátum a kamerák menüjének az első szekciójában kiemelt helyen könnyen megtalálható. Minőség – Képméret menüpontok alatt szerepel rendszerint.

fotos tanfolyam
fehéregyensúly
p

Figyelem

A folyamatos fejlesztések miatt előfordulhat, hogy valamilyen link, funkció nem működik. Ha ilyet tapasztalsz kérjük jelezd Nekünk!

Pin It on Pinterest

Share This