Avagy bánatomat blogban mondom el… Zámbó Jimmy után szabadon. Előre szólunk ez most a fotó oktatás göröngyös talajáról szóló bejegyzés lesz. Erősen szubjektív, egyfajta szerkesztői cikk. Egyfajta betekintés a kulisszák mögé, a motorháztető alá. Szabvány harc az elemekkel, amit senki nem észlel, csak a jól működő végeredményt látja.

 

Tehát a nagyvilági helyzet az, hogy baromi sok interaktív anyagot készítünk, megkockáztatom világviszonylatban egyedül álló mennyiségűt és minőségűt, de nem erről akarok most beszélni veletek.

2016-09-08_002633_sshadow

Egy példa interaktív anyagainkra

Tudnotok kell egyrészt, hogy ezek az anyagok egy úgynevezett Flash/Swf formátumban készülnek. A másik dolog amit tudni kell, hogy a világ pillanatnyilag… pár éve összeesküdött a Flash formátum ellen és kitalálták, hogy az úgynevezett HTML5 -ös formátumé a jövő és csináljon mindenki, mindent abban.

2016-09-08_002655_sshadow

Egy élességgel kapcsolatos interaktív anyagunk

Ez már jó pár éve történt, a helyzet mostanra kezd(ett) eldurvulni. Több böngésző bejelentette, hogy alaphelyzetben nem támogatják a Flash formátumot (általában azért elég könnyen engedélyezhető …. még). Pár hónapja úgy döntöttünk, hogy a leendő anyagainkat már HTML5-ben készítjük és a jelenlegieket is átkonvertáljuk ebbe a “csúcs szuper, könnyen kezelhető, a kompatibilitás patri és matriarkáját jelentő” formátumba.

Elkezdtünk hát keresgélni, hogy na akkor milyen programmal konvertáljunk, fejlesszünk, milyen kiegészítők szükségesek ehhez a művelethez….

A meglepetés sokként ért minket,  a teljes globális internetes piac totálisan felkészületlen erre a váltásra és a HTML 5 úgy sz@r ahogy van! (Haxe, Create Js, Open Fl, Flash develop, fla exporter, Animate CC… csak pár program, amivel próbálkoztunk)

Ez egész munkafolyamat nevetséges, a “csúcs szuper” HTML5 formátumba konvertáló/exportáló programok folyamatos figyelmeztetéseket küldenek, hogy

“Vigyázz a betűkön árnyék van. Ez számítási problémákat okozhat!”

Komolyan…. 2016-ban… egy árnyék… egy betűn… erre mondja a -nem- művelt amerikai, hogy WTF?! De ütköztünk hasonló problémákba amikor anti alias-t (betű él simítást) szerettünk volna alkalmazni… exportálásnál egyszerűen leszedte a HTML5 formátum, mondván ez így nagyon nem jó…. ( az anti alias kb. egyidős a számítástechnikával)

A napokban belefutottunk egy amerikai egyetemi oldalba, ahol szintén nagyon színvonalas flash oktató anyagok találhatóak. Láttuk, hogy ők elkezdték anyagaikat áttenni HTML5-be. Írtunk nekik hátha kiderül valami trükk. Ki is derült. Nincs trükk.  Idézzük a levelet:

“A fejlesztő csapatunk nagyon tapasztalt és 6 hónapba telik mindegy egyes Flash anyag átkonvertálása HTML5-be (durván 50,000 dollárnak megfelelő munka óra) Egyáltalán nem egyszerű feladat”

2016-09-08_002612_sshadow

Az egyetem oktató anyagokkal foglalkozó oldala

Ekkor elkezdtem kicsit tikkelni és éreztem a képzeletbeli legyek hajkurászása sincs már messze….

6 hónap?!!??  50,000 dollár… nem azért tényleg remek anyagokat készítenek, de mi… (na jó én, a tananyag fejlesztést leginkább én végzem, de ha a cégről van szó automatikusan többes számban beszélek hiszen egy csapat része vagyok) egy ilyen anyagot egyedül egy hónap alatt összerakok…. még egyszer >> egyedül

Feltételezzük nyájas olvasó még tán nem készítettél ilyen anyagokat, a következő képen képzeld el a különbséget >> a Flash fejlesztői program egy vizuális környezettel rendelkező, rétegekkel, rajz eszközökkel, a programozási részt leszámítva nagyon könnyen kezelhető kis program. Ime egy kép a Flashről, kereső szimulátorunk megújítása közben:

Ehhez képest így néz ki a HTML5 fejlesztői környezete:

Kódszöveg amerre a szem ellát

Mindezt ehhez hasonló “marketing szövegekkel”: készíts animációkat create-js (az egyik legismertebb “flash gyilkos” programozói környezet) kód segítségével.  Hogyne… minden vágyunk, hogy koordinátaszámokkal és szövegesen animáljunk beúszást, felugró ablakokat, meg mindenféle összetett mozgásokat. Még egyszer ismétlem: 2016-ot írunk!

Félre értés ne essék nem gond, hogy kitalálnak egy új netes keretrendszert… rengeteg ilyen volt van és lesz is. De hogy nincs hozzá épkézláb fejlesztői környezet, és aminek a leváltására hivatott az a szisztéma meg hülyére is alázza az új rendszert azért ez így elég ciki.

Egy példa: az új rendszereket általában menő formában mutatják be… itt van például egy XY fejlesztői rendszer bemutatójának egy képkockája:

new-game-engine-makes-dragons-and-snow-life-like-in-skyrim-2_sshadow

Jól néz ki ugye?!?! Valamilyen játék egy képkockája fenti.  Most mutatjuk a HTML5  egyik fejlesztését bemutató előadás egy képkockáját:

images_sshadow

Felismered?!?  Igen ez a pin-pong játék az 1970-80-as !!!! évekből.

De mutatunk még jobbat >> html5+create js kód, 15-20 sor kód:

Íme a fantasztikus eredménye:

2016-09-08_004725_sshadow

Jól látod ez egy “hello world” felirat, ami balról jobbra mozgott az előadáson a képernyőn…. szuper  (jelzem későn érő gyerektípus voltam, de 1985 környékén (~8 évesen) már tudtam ilyet készíteni basic programnyelvben)

A hab a tetjén, hogy fenti két példa egy:

“Gazdag vizuális és interaktív környezetek létrehozása Create-js-el” videóban  szerepel. No komment!

A baj ezzel, hogy több tízezer tanár, botcsinálta programozó mászkál a világban, akinek nincsen 6 hónapja és 20 fős csapata arra, hogy egy egyszerű interaktív anyagot kifejlesszen.

Így vagy nem fejleszt, vagy lassan nem lehet majd megnyitni azt, amit flashben elkészít(ett). Nem lesz “jövő kompatibilis” az alkotás. Szomorú, úgy érezzük a világnak, az internetnek nem ebbe az irányba kellene haladnia, pont hogy a könnyebb, mindenki számára elérhető, “easy to use” rendszerek támogatása, kifejlesztése lenne elvárható.

És nem.. sem a végfelhasználót, sem a programozót nem érdekli különféle lobby érdek, vagy haragtartás (gondolunk itt arra, hogy Steve Jobs, apple vezér nem vette át a flasht soha a mac gépekre, egy régi emberi viszálya miatt), ami valószínűleg a hátterében állhat a jelenségnek.

Epekedve várjuk egy normális fejlesztői környezettel rendelkező program megjelenését!

Update 2016.09.10

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy nem maga a html nyelv lesz a megoldás egymagában a problémára, de valamilyen HTML-Javascript-CSS3 keretprogram egyértelmű hiánycikk!

Ingyenes Photoshop Oktató Szoftver

Minden feliratkozónak!
Ezen kívül egy pdf benne:

• 10 Photoshop tipp
• Hasznos
• Gyorsan
bevethető tudnivaló

Feliratkozásod sikeres volt! Kérjük nézd meg üzeneteidet emailcímed megerősítéséhez!

Pin It on Pinterest

Share This