Oldal kiválasztása

Cikkünk tájékoztatást szeretne nyújtani, segítve a fotós vállalkozókat, hogy mely adózási nem lehet számukra a kedvezőbb.

Mint ismeretes a magyar kormány 2022 júliusában viharos gyorsassággal, szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül 24 órával a törvénytervezet benyújtása után elfogadta a KATA adózási nem megváltoztatását, ami rengeteg vállalkozót, köztük sok fényképészt is kilátástalan helyzetbe sodort.

A lehetőségek kezdenek körvonalazódni, a megbízható információkat alább gyűjtjük össze.

FIGYELEM EZ A CIKK EKKOR FRISSÜLT UTOLJÁRA : 2022.08.03

Ahogy derülnek ki a részletek úgy igyekszünk majd frissíteni ezt az összefoglaló anyagot.

Általános összefoglaló alapinfók – amit eddig tudunk:

2022 szeptember elsejétől:

A katás (a taxisok kivételével) nem szerezhet bevételt az adózás rendjét szabályozó törvény (Art). szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is). Csak magánszemélyeknek értékesíthet vagy szolgáltathat, cégeknek, jogi személyeknek nem. Ha mégis szerez bevételt cégektől vagy jogi személyektől (kiállít nekik számlát), akkor automatikusan elveszti a kata jogosultságát a bevétel megszerzését megelőző nappal – írja a Bank360.hu az új nagyon szigoró szabályokról.

KATA-s fizetési kötelezettség:

2022. augusztus 31-ig:

  • főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint
  • főállású kisadózó után havi 50 ezer forint
  • főállású kisadózó után magasabb ellátási alap fejében havi 75 ezer forint

2022. szeptember 1-től:

  • havi 50 ezer forint mindenkinek

 

Bejelentkezés a katára

2022. augusztus 31-ig:

A kata szerinti adózás választását be kell jelenteni a NAV-nak. Ezt akkor is megtehetjük, ha a bejelentést megelőzően az adóévre az szja szerinti átalányadózást választott. A bejelentését követő hónap első napjától adózunk kata szerint.

2022. szeptember 1-től:

Ahhoz, hogy valaki szeptember 1-től is katás maradhasson vagy azzá váljon, az ehhez szükséges NAV-os nyilatkozattal 2022. augusztus 1-jétől teheti meg. A 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján a katás adóalanyiság 2022. szeptember 1-jétől jön létre.

 

Mi lesz a Katásokkal szeptember 1-től?

Ha valakinek megszűnik a katázási lehetősége 2022. szeptember 1-től, mert nem főállású egyéni vállalkozó, vagy az, de nem tudja vállalni, hogy csak magánszemélytől szerez bevételt, a következőket teheti:

  • Ha cégként működik, akkor automatikusan a társasági adó hatálya alá kerül szeptember 1-től annak összes könyvelési és adózási következményeivel.

 

  • Cégként bejelentkezhet a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá, és ezután így adózhat. Ha ez számára megfelelő, akkor ezt érdemes még augusztusban megtenni, hogy ne kerüljön át automatikusan a társasági adóba. Ettől függetlenül ezt később is megteheti. A kivát is az a törvény szabályozza, ami szeptember 1-ig a katát.

 

  • Ha egyéni vállalkozó, akkor a 2022. adóévre 2022. október 31-éig jelentheti be, hogy áttér az szja szerinti átalányadózásra. Ennek hiányában a normál szabályok szerint fog adózni egyéni vállalkozóként.

 

  • Ha eddig valaki cégként katázott, akkor szeptembertől az is egy lehetőség a katázás folytatására, hogy főállású egyéni vállalkozóvá válik. (Természetesen csak akkor, ha garantálni tudja, hogy kizárólag magánszemélyeknek dolgozik.). Ebben az esetben ott marad viszont a cége, annak összes költségével, adminisztrációs terhével. Ha ezt már nem akarja fenntartani, akkor egyszerűsített végelszámolással meg is szabadulhat tőle.

Az IrisOffice kiváló összefoglaló cikke:

Figyelem a cikk bár remek táblázatos összehasonlító anyagokat tartalmaz: 2022 júliusi KATA változások előtt íródott. 

A számlázz.hu oldala is írt egy összefoglalást, hogy a KATA-ból kilépő vállalkozóknak milyen bevallást kell készítenie: összefoglaló cikk.

De „Hogyan tovább” jellegű ötletek is találhatóak az írásban,