Oldal kiválasztása

A Fénymérés alapjai

Tanuld meg a fénymérés sajátosságait!

A nem túl sötét, nem túl világos képek megszületéséhez nagyban hozzá tud járulni a fényképezőgépekben található fénymérő! A fotográfiában vannak egyátalán nem automatizálható dolgok, például ilyen a kompozíció, az objektív gyújtótávolság kiválasztása. De vannak egész tűrhető mértékben automatizálható tételek, mint például a fénymérés. 

fénymérés

A fénymérő rendszer a gép belsejében található! A fényképezőgép képes az objektíven keresztül bejutó fénymennyiség mérésére, amiből ha nem is tökéletesen, de legalább gyorsan, egy általában, közelítőleg helyes expó hozható létre (nem lesz túl sötét/világos a kép).

Hogy miért csak általában és miért közelítőleg arról a következő bekezdésben találsz információt!

A Fénymérés alapjai

Először is… érdemes tisztázni, hogy a fényképezőgépek fénymérési rendszere pillanatnyilag nem túl intelligens. A fénymérés metódusát ahhoz lehet hasonlítani, mintha egy folyosó végén ülne egy debil törpe (a fénymérő), aki csak egy /az ablakra jutó !össz! fény mennyiséget érzékeli.

A fényképezőgépekhez hasonlóan, akik az össz bejutó fényt meg tudják mérni, de nem tudják eldönteni, milyen képelemek adták ezt össze és azokból mellyek a fontosabbak, melyik vizuális objektum a főtéma?!
fénymérés

Alábbi esetben például, a debil fénymérő nem tudja eldönteni, hogy a fa bábút vagy a hátterét szükséges helyesre exponálnia, legyen ez bármilyen triviális egy ember számára!

Mivel a téma magasabb százalékban sötét… ez meggyőzi csekély értelmű kollégánkat, hogy kevés a fény >> ezért pl.: hosszú/hosszabb záridőt javasol/állít be

fénymérés a fénymérő működése
Mivel azonban, a főtéma egy világos fabábú, ez egy hibás “döntés”. Így a túl hosszú záridő az alábbi képet fogja eredményezni. A kép túlexponált! A feketéből középszürke lett, a fának a színe pedig kiégett fehér!
fénymérés - A helyeses exponált kép

A fénymérő tehát könnyen megzavarodik, mint a vasorrú bába a mágnes asztalon, de ezért állsz Te FotóBetyár barátunk a gép mögött, hogy ilyen esetekben korrigálni tudjál 🙂 Sok esetben az automata, félautomata fénymérést kézzel felül szoktuk bírálni.

Ezt a felülbírálást hívjuk expozíció korrekciónak

Vagy röviden “expó korrekciónak”. Az expó korrekciót könnyű beállítani a fotómasinákon, de nagyon eltérő gépenként a módja. Rendszerint az egyik vagy A tekerőt kell… hát… őőő…  tekerni, MIKÖZBEN! NYOMVA TARTJUK az expó korrekció gombját, ami az alábbi módón néz ki:

Amennyiben a gépeden több tekerő, tárcsa található, úgy sokszor a másodtárcsa használandó az expozíció korrekció mértékének a meghatározására!

Az RTFM mondás itt is működik és használható (Read the F…ing Manual! azaz Olvasd el a gép használati utasítását! 😉

Az expó korrekció működéseFigyelem, figyelem! Mivel az Expó korrekció lényege, a gép által beállított expó felülbírálata, ezért csak félautomata kamera módokban működik, manuálisban nem. Hiszen manuális üzemmódban nem a kamera, hanem mi magunk állítunk be minden értéket!

Komálj minket!

Profi Photoshop Oktatás Otthonodban

Kezdő Fotó Tanfolyam

Photoshop + Lightroom Tanfolyam

A fénymérés módjai

A modern és ügyesebb fényképezőgépek képesek több féle képpen megmérni a beeső fényt, az eddig említett jellemzők miatt is és más szempontokból is jól jön ez.

Nézzük milyen fénymérési módok léteznek!

Figyelem alábbi anyag interaktív, ikonokkal jelöljük hová érdemes kattintani! 🙂

A fénymérés zónájának elmozdítása

Az előzőekben említett fénymérési hibák kiküszöbölésének egyik módja, hogy:

odébb tesszük az autó fokusz pontot és ezzel a fénymérés helye is megváltozik

Mivel a főtéma nagyon, nagyon sok esetben NEM középen található, nem oda komponálunk, ezért ilyen esetekben ez más szempontból is jól jöhet!

Figyelem alábbi anyag interaktív, ikonokkal és a szövegben is jelöljük hová érdemes kattintani! 🙂

A lencsén keresztül történő fénymérés. Azaz a TTL fénymérés:

Ha fénymérésről beszélünk megkerülhetetlen a TTL fogalmának az ismertetése.

A TTL a Trough The Lens, azaz a Lencsén Keresztül Történő fénymérés rövidítése

De mire jó ez az egész… “mit adtak nekünk még a rómaiak”?!

Régebben a fényképező gépek vázán kívül volt található a fénymérő. Aminek íly módon nem volt tudomása arról ha a fotós feltekert egy szűrőt a lencsére, vagy más fényerejű objektívre váltott. Pontatlan volt.

Okos mérnökön kitalálták, hogy legyen a fénymerő a gépvázon belül és mérjük a fényt az objektíven keresztül, ami jóval pontosabb és pillanatnyilag a legelterjedtebb fénymérési mód.

Nyájas olvasó!

Egy új fejlesztésű (interaktív)anyagunkat olvastad, láttad ha eljutottál idáig. A régebbi interaktív anyagainkkal ellentétben, ehhez már nincs szükséged -úgynevezett “Flash bővítményre”, mert az új fejlesztéseknek hála ez már “magától” fut a böngészőben,  akár Andriodos vagy “Almás” telefonról is. (Hát nem volt egyszerűű hallod)

Az ezzel kapcsolatos kérésünk:

Akár milyen eszközről is használtad, ha hibát tapasztaltál, vagy csak valami nem úgy működött ahogy minőségi anyagtól szerinted elvárható (pl.: túl kicsi volt telefonról egy gomb, kifagyott a böngésző stb.) Akkor kérjük a komment szekcióban (kicsit lejjebb), írd le nekünk, hogy milyen eszközről, milyen galiba volt. Ez(ek) alapján tudjuk fejleszteni, lecserélni újabb/régi interaktív anyagainkat!

Egyéb FotóBetyár anyagok – Interaktív fejlődési lehetőségek

Fotó Technikai Alapok

ISO – Blende – Záridő. A legalapvetőbb fotós fogalmak bemutatása

Lássuk >>

Komponálás

Kis türelmed amíg elkészül ez a “tabló” válogass kedvedre fenti “Interaktív anyagok” menüből!

Részletek >>

Objektívek jellemzői

Objektívek jellemzői, mérőszámai. Tisztázzuk mi a gyújtótávolság, látószög és mely tényezők alapján érdemes dönteni vásárláskor

Megnézem >>

Zárszerkezet működése

Egy érdekes, szabad szemmel nem látható, de fontos részlet!

Lássuk >>

Mélységélesség

Mit takar a fogalom? Egy gyors és egyszerű magyarázat! Tanuld meg kiemelni a főtémádat!

Tovább >>

Fényképezőgépek csoportosítása

Fő típusok! Melyik, mire való, melyiket válaszd?!

Tovább >>

White Balance

Avagy a fehéregyensúly! Tanuld meg a képed színeinek a kézben tartását

Részletek >>

Photoshop billentyűzet szimulátor

Minden Photoshop titokra fény derül!

Megnézem >>

Az interaktív anyag, cikk szerzője:

Gyulai Bence Márton a Magyar Tudományos Akadémia nagydíjas fotográfusa, fényképész tanár,  a FotóBetyár iskola alapítója, házigazdája, a hazai minőségi fotó oktatás élharcos betyárja!

Share This