Gyújtótávolság

Egyszerűen, érthetően a Gyújtótávolságról

A gyújtótávolság egyszerűen és érthetően, kiegészítve a fényerővel és egyéb fotó objektívekkel kapcsolatos alapfogalmakkal, kulcsszavakkal

A képkészítéshez nélkülözhetetlen objektíveknek számtalan fontos tulajdonsága van: gyújtótávolság, fényerő, rajzolat, amelyekell jobb baráti viszonyt ápolni.

Jól jön ez a tudás használat közben -tehát fotózáskor, objektívek vásárlásakor, valamint a fényképészek egymás közötti kommunikációjában. Alábbi anyag összefoglalja neked a legfontosabb tényezőket, amelyeket muszáj ismerned.

1. Gyújtótávolság

Az objektívek első és egyik legfontosabb tulajdonsága az objektív Gyújtótávolsága. Ez egy érdekes mérőszám, amivel tulajdonképpen az objektívek látószögét jellemezzük. A két szám fordítottan arányos egymással, tehát minél magasabb a gyújtótávolság annál kisebb a látószög. Lásd alábbi info grafikánkat:

Gyújtótávolság

…. “oké, de mi ez a gyújtótávolság?!” kérdezheted jogosan

A hivatalos elmélet és magyarázat:

Egy objektív mindig több lencsetagból áll, vannak egyszerűbb és összetettebb lencsék, lencserendszerek.

Viszont optikai szempontból mindig lehet…

egy üvegtaggal/lencsével helyettesíteni egy összetett rendszert is (lásd alábbi ábra).

Ha ezt megtesszük és lemérjük a távolságot, hogy a párhuzamosan érkező sugarakat (alábbi ábra bal oldala) a lencsétől hány miliméter távolságban gyűjti össze egy pontban akkor megkapjuk a gyújtótávolságot.

Nagyon kérünk ne kérdezd, hogy miért nem látószögben mérjük/mondjuk ezt az értéket… ez terjedt el, ezt használja mindenki, ez a divat, mint vadnyugaton a pisztoly meg a pantalló.

Elég ritkán fogalmazunk úgy, hogy vettem egy 46 fokos látószögű objektívet, viszont a “vettem egy 50-es alapobjektívet” teljesen hétköznapi kijelentés (mindig hétköznap veszünk alapobjektívet ;-).

Még pálinkánál is többször mondjuk a fokot, mint az objektívnél 🙂 >> Persze hozzávetőlegesen illik ismerni ezt az értéket is. (… mármint a pálinkáét… ha sokat iszol a “rossz” hőfokúból, olyan látószöged lesz hogy ihaj 😉

Komálj minket!

Profi Photoshop Oktatás Otthonodban

Kezdő Fotó Tanfolyam

Photoshop + Lightroom Tanfolyam

Gyújtótávolság

Alábbi interaktív anyagban figyeld meg hogyan változik a gyújtótávolság!

Mozgasd a csúszkát le und fel! 🙂

 

Figyelem a csúszkával rendelkező interaktív anyagaink nem minden érintőképernyős szerkentyűn működnek hibátlanul. Várunk vissza egy “egérrel”  ha így lenne! 🙂

2. Objektívek fajtái, típusai

Bizonyára már hallottál róla, hogy több féle objektív is létezik, ezeket sokszor gyújtótávolság alapján, de néha más tényezők mentés különböztetjük meg vagy csoportosítjuk!

Alább egy felsorolás a különböző fajtákból, típusokból >>

Létezik belőle:

 • Fix
 • Zoom
 • Makró
 • Nagylátószögű >> ejtsd:”Nagylátó”
 • Halszem
 • Teleobjektív >> ejtsd: “Tele”
 • Normál/Alap objektív
 • Tükörobjektív

Nagyon sokféle objektív létezik – A kép kattintással nagyítható

Nézzünk pár tipikus gyújtótávolságot és hogy mikor használjuk. Figyelem az esztétikában az a szabály, hogy nincs szabály. Mindent lehet és annak az ellenkezőjét is. Allábiakat ne egzakt törvényként kezeljétek!!

 

Nagylátószögű objektívek

Tájképek, épületek, épületbelsők fotózásához. Jellemzője: nagy látószög, nagy mélységélesség, a térélményt szépen visszaadja.

Jellemző gyújtótávolságuk: 16-24-35mm

Nézd csak meg alábbi képeket, szépen látható és elkülönül az előtér, középtér, háttér!

Az “Alapobjektív”

Az alapobjektív gyújtótávolsága 50mm – Itt kezdődnek nagyjából a portré optikák és nagyjából a 100mm-es úgynevezett “portré-teléig” tartanak

Két gyújtótávolság összehasonlítása arc fotózása esetén – Figyeljük meg a bal oldali nagylátó mennyire torz képet “fest” a hölgyről és milyen sok felesleges képelem jelenik meg a lány mellett (a képek nagyíthatóak)

Teleobjektív

50mm felett már teleobjektívnek hívjuk a lencséket – Ha nem tudod megközelíteni a témát – Sokszor állatfotózásra használjuk – Síkba “paszírozza” a látványt. Kis látószög és kicsi/sekély mélységélesség jellemzi őket

Máté Bence felvétele

Komálj minket!

Ingyenes Photoshop Alapozó Képzés

Kezdő Fotó Tanfolyam

Photoshop + Lightroom Tanfolyam

3. Az Objektívek fényereje

Ez nagyjából a második legfontosabb tulajdonsága az optikának. Minél fényerősebb az optika, annál több fényt képes összegyűjteni (és annál többe kerül). A fényerőt a legtágabb blende értékkel mérjük/jellemezzük és minél kisebb ez a szám, annál jobb az eszköz fényereyeee. Pl.: Egy 1,4-es fényerejű objektív jobb/fényerősebb, mint egy 4-es fényerejű.

Amúgy a fényerő egy arányszámot jelöl és azt mutatja, hogy hogyan aránylik a gyújtótávolság az átmérőhöz. Pl: Egy 1-es fényerejű optikához ha 50mm-es a gyújtótávolsága akkor 50mm-es átmérőre van szűkség.  Fényerő= Gyújtótáv/(osztva)Átmérő.  Másik példa: 200mm-es teleobjektívnek 2-es a fényereje, ha 100mm az átmérője >> 200/100=2. Lásd alábbi képen is.

Fényerős optika előnyei:

 • Fényszegény körülmények között, alacsonyabb ISO és/vagy rövidebb záridőt tudsz beállítani. Így nem lesz annyira zajos a kép és/vagy nem mozdul be a felvétel
 • A blende hatással van a mélységélességre (Mélységélesség anyaghoz kattints ide), fényerős optikának tágabb a blendéje >> kisebb a mélységélessége,  szebben tudsz kiemelni
 • Vakuzásnál, világításnál kisebb villanás, fényerő szükséges

A jó minőségű optikai üveg alapanyaga nagyon drága. A nagy fényerőhöz, nagy átmérő >> sok üveg szükségeltetik. Ezért a jó minőségű optika, ami nagy fényerejű igen borsos árcetlivel érkezik. Ha érdekel ez kis összefüggés, egy erről szóló cikkünket ajánljuk figyelmedbe. Eléréséhez csak kattints ide >>

4. Képstabilizátor

A stabilizátor nevéhez hűen segít a kézremegés, imbolygás okozta bemozdulás megelőzésében. Az ezzel szerelt optikák magasabb minőségi szintet képviselnek és jó ha tudják ezt a funkciót (ha vásárláskor ezt látod akkor örülj neki).

Előnyei:

 • Hosszabb záridőket tudsz megfogni kézből  (pláne teleobjektíveknél fontos ez) ez a fő előnye a stabilizátoroknak
 • Stabilabb képet látsz a keresőben, komponálás könnyebb
 • Autófókusz szenzorhoz is “nyugodtabb” jel érkezik >> biztosabb az élességállítás

Nikon optikákon Vibration Reductionnak hívják és VR betűkombó jelöli a lencse tubusán

Canonnál Image Stabilization és IS a jelzés.

Működési elve, hogy a különböző típusú mozgásokat, le-föl remegés, bólintás stb. mozgatható lencsetaggal/tagokkal kompenzálja. Lásd alábbi gif animáció és a kép.

Alábbi animáció élethűen mutatja milyen látvány fogad a keresőben kikapcsolt illetve bekapcsolt Stabilizátor mellett!

Figyelem! Amennyiben fenti animáció nem mozdul, kérjük nézd vissza más eszközről, néha a mobil eszközök makacsak.

Így néz ki a képstabilizáció ki-be kapcsolása az optikán.

Így néz(het) ki a kép be illetve kikapcsolt stabilizátorral!

5. Ultra hangos élességállítás vs. hagyományos

Zárójel: ha az élességállításra és autófókuszra vagy kiváncsi ajánljuk figyelmedbe Hókusz pókusz, hol a fókusz címmel megénekelt dalolmányunkat.

Alaphelyzet:
Az objektíveken NEM SZABAD tekergetni az élességállító gyűrűt ha be van kapcsolva a AutóFókusz!! (Kis AF-MF kapcsoló az objektív közelében a gépvázon.) Ugyanis az “értem én, hogy villanymotor, de mitől forog?!” elv alapján az autófókusz motorját tekergetve, áramot fejlesztesz, ez visszajuthat a gépvázba és azt csinálja, amit veled a fent említett pálinka 🙂 (Tényleg vigyázzatok mert nem tesz jót!)

KIVÉVE a gyevi bírót és az Ultrahangos élesség állításos modelleket!! Ezeken ugyanis nem villanymotor, hanem kicsi, nem a hallható tartományban sugárzó hangszórók tekergetik az élességállító gyűrűt. A különböző márkák elnevezéseit és a rendszer előnyeit alábbi képen foglaltuk össze nektek (a low-e az alacsony energiafelhasználásra vonatkozik):

6. APS-C vs. FULLFRAME

 

Létezik belőle: Fix, Zoom, Makró, Nagylátószögű >> ejtsd:”Nagylátó”, Halszem, Teleobjektív>>ejtsd: “Tele” , Normál/Alap objektív, Tükörobjektív.

A közhiedelemmel ellentétben nem azért az 50mm-es az úgynevezett “alapobjektív” mert az nagyon hasonlít a szem perspektívájához, látószögéhez (amúgy is nagyon almát a körtével hasonlat), hanem mert a használt érzékelő átlóhosszával egyezik a gyújtótávolsága megközelítőleg. Tehát a fullframe-es érzékelő képátlója 47mm. Ez van felkerekítve 50mm-re, ami az úgynevezett alapobjektív. Fontos, hogy a kamerapiacon két féle érzékelőméret terjedt el. Az egyik az úgynevezett Fullframe-es és a drágább gépek kapják, míg a másik az APS-C névre hallgat és a hobby DSLR kamerákba építik be inkább. Méreteiket és hogy mekkora az alapobjektív gyújtótávolsága Full Frame és APS-C esetben az alábbi képen láthatod.

Tehát ugyan azt a látószöget Fullframe esetben az 50mm-es, APS-C esetben a 35mm-es lencse biztosítja.

Komálj minket!

Ingyenes Photoshop Alapozó Képzés

Kezdő Fotó Tanfolyam

Photoshop + Lightroom Tanfolyam

Egyéb FotóBetyár anyagok – Interaktív fejlődési lehetőségek

Fotó Technikai Alapok

ISO – Blende – Záridő. A legalapvetőbb fotós fogalmak bemutatása

Lássuk >>

Komponálás

Kis türelmed amíg elkészül ez a “tabló” válogass kedvedre fenti “Interaktív anyagok” menüből!

Részletek >>

Objektívek jellemzői

Objektívek jellemzői, mérőszámai. Tisztázzuk mi a gyújtótávolság, látószög és mely tényezők alapján érdemes dönteni vásárláskor

Megnézem >>

Zárszerkezet működése

Egy érdekes, szabad szemmel nem látható, de fontos részlet!

Lássuk >>

Mélységélesség

Mit takar a fogalom? Egy gyors és egyszerű magyarázat! Tanuld meg kiemelni a főtémádat!

Tovább >>

Fényképezőgépek csoportosítása

Fő típusok! Melyik, mire való, melyiket válaszd?!

Tovább >>

White Balance

Avagy a fehéregyensúly! Tanuld meg a képed színeinek a kézben tartását

Részletek >>

Photoshop billentyűzet szimulátor

Minden Photoshop titokra fény derül!

Megnézem >>

Pin It on Pinterest

Share This