Oldal kiválasztása
Ha már több észak koreai, magyar kormányközeli hírportál is lehozta a sokkolóan fontos tényt, miszerint a miniszterelnök lecserélte profilképét a Facebookon, akkor mi kielemezzük a portrét fotográfiai szempontból. Mintha egy teljesen átlagos felvétel lenne, amit órára hozott egy diák elemezni.

Lássuk az alapképet:

a kép nagyítható

Témaválasztás

A fotó témaválasztása egyértelmű, egy személyt ábrázol. A szereplő(k) ismertsége fontos, hírértékű szempont, ez szépen megvalósul a képen. A fotóról és eredeti feltöltési helyéről sem derül ki, hogy ki a kép készítője, esetleg profi a fotós, vagy O.V. pattintott magáról egy letámasztott selfit ?!

Nézőpont választás

Az előtérben szereplő személy mellett, a háttér örökös és fontos résztvevője a portréfotóknak.

Egy ilyen beállítású kép sugallhatja azt, hogy a vezető, mindenki felett áll, a szó eredeti és átvitt értelmében.

Helyzeti energiája nagy, hiszen „mindenki felett áll” a képen a fizikai erőtérben, és képen kívül a morálisban, legalábbis ezt sejteti a fotó. Kétes hírű külön erkélyén magabiztos mosollyal uralja alant elterülő királyságát.

Kompozíció

Egy tág behatárolású fotót láthatunk. Mondhatnánk, hogy „lötyögős” de a sok tér itt nem mindenhol felesleges, ugyanis a szép környezet egészségesen tölti ki a kép bizonyos üres részeit. Plusz a fentebb már említett felül/alul kontextust  is megteremti.

Az egészséges térbehelyezés azonban nem érvényesül mindenhol. A fej fölötti levegő felesleges, túlzó mértékű. Még két Orbán Viktor odaférne saját maga felé.

Egy feszesebb vágás jobbá teheti a képet akár utólag is. Lásd alábbi kép. 

a kép nagyítható

A horizont vonal

Horizont vonalat nem szoktunk középre komponálni csak indokolt esetben, de itt ez nem mondható el. Lásd fent írtakat… egy feljebb tolt horizont a fölöslegesen sok kék égből is jótékonyan kevesebbet mutatna.

a kép nagyítható

Színek

,,A kép színeivel nincsen semmi gond, de nem kölcsönöz túl sok erőt ez a felvételnek. Az ég kékjével jól kontrasztban állnak a vöröses háztetők.

A háttérben megjelenő levegő távlatos perspektíva, passztelesedő színei engedik érvényesülni a fej részt az előtérben, amit jól egészít ki a zöld fa, harapható, nedv zöld színe.

a kép nagyítható

Népszerű képzéseink:

Photoshop Oktató Szoftver

 • Tanulás otthonról
 • Ultramodern módszerrel

Online Kezdő Fotó Tanfolyam

 • Fotózás tudatosan
 • Biztos kamera kezelés

Üzleti Photoshop Csomag

 • Zéró grafikai költség
 • Többszáz profi sablon

Fények

Bár a város és tájfotózásra nem a legalkalmasabb a déli napsütés -az árnyékokból leolvasható ez az időpont. Ahogy fent beszéltük azért ez nem vágja nagyon oda a színeket. Lépjünk tovább, hiszen a város csak kiegészítő háttér.

Az arcon ez a kontrasztos, szabdaló világítás  egyértelmű fotográfiai kútmérgezés. Ha „Machete” világítást tervezne, az nézne ki így.

Egyrészről az orr árnyéka belefolyik a szájba, a meredek szög miatt itt meg sem áll és folytatja útját az alany tokájáig.

Portré világítsánál ez a beállítás a mindenképpen kerülendő kategóriába tartozik. Nagyobb távolságot kell tartani az ilyen megoldásoktól, mint a koronavírus idején a másik személytől.

A meredek napállás azonban nem fejezi be pusztító tevékenységét az arc alsó részén.

Extrém árnyékosak ugyanis a szemek is. Portré fotós workshopokon, Kezdő tanfolyamokon, konkrétan ilyen képeken szoktuk mutogatni, hogy na így még véletlenül sem fotózunk. Bár a keresztapa című filmben szándékosan alkalmazták az általunk, a képzéseken csak “don Corleónésnak” becézett szemárnyékot.

ilyen világítás portréfotográfiai alkalmazása, csak a fenti, negatív, gengszter típusú, sötét főhősök esetén megfelelő… hmm…
Természetesen bárminemű egyezés a valósággal a véletlen komisz tréfája csupán.

A célfotográfiai megoldás az ilyen kontrasztos fényekre a derítőlap alkalmazása, vagy a vakus derítés.

Alábbi amatőrnek mondható felvételen is jól kivehető a vakus derítés (jobb oldali kép)  okozta különbség, ami az aranyos kislány és a sátán kutyája felvétel (bal oldali kép) között érzékelhető.

Szóval ezzel a fotóval nem húznánk kapásból jobbra a Tinderen Viktort. Bár a fotó sok eleme megfelel egy általános esztétikai elvárás horizontnak, mivel portréról van szó kiemelten fontos lenne az arc világítással való megformálása, de ez nem sikerült.

[et_social_follow icon_style=”flip” icon_shape=”rounded” icons_location=”left” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”5″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]

Kezdő Fotó Tanfolyam

 • Magas szintű tudás rövid idő alatt
 • Remek hangulatú csoportok

Legnépszerűbb képzéseink

Photoshop Oktató Szoftver

 • Photoshop tanár, aki mindig kéznél van!
 • Saját időbeosztás
 • Ultramodern módszer

Photoshop + Lightroom tanfolyam

 • Tudatos utómunka
 • Profi fotós tanárok

A lecke, interaktív anyag szerzője:

Gyulai Bence Márton a Magyar Tudományos Akadémia nagydíjas fotográfusa, fényképész tanár, fotós rendezvények rendszeres meghívott előadója  a FotóBetyár iskola alapítója, házigazdája, a hazai minőségi fotó oktatás élharcos betyárja!

Angol fotós oldalunk: VisualGansters.com