Oldal kiválasztása
A következő  5 tanács megfogadásával minden esélyed meglesz rá, hogy jó(bb) fotóssá válj. Vannak egy fotós életében olyan támpontok, lelki, fizikai fogódzkodók amelyek alkalmazásával könyebben és/vagy gyorsabban képes előrelépni, fejlődni mint ezek nélkül. Ebből gyűjtöttünk össze nektek 5 kiváló példát!

 

1. Fotózz rendszeresen

gracie-may-photography-18-600x399

Egy ember, egy fotós könnyen eltunyul. Gyakran azt vehetjük észre magunkon, hogy ez a nap meg ez a nap meg ez a nap is elment azzal, hogy a facebook-on lógtunk vagy a tévé előtt tespedtünk. Találj ki helyette egy testhezálló témát, ötletet és magadnak is határidőket szabva láss hozzá a megvalósításhoz.

– fejlődni fog a kreativitásod

– fotográfikusan kezded el látni a világot, minden helyzetben azonnal látni fogod a fotózásra alkalmas megfelelő helyszínt, beállítást, lehetőséget

– apróbb, elsőre jelentéktelennek tűnő ötletekből is rengeteget tudsz majd kihozni idővel, egyre jobb értékesebb sorozatokat fogsz tudni majd összerakni

2. Jegyzetelj!

Kezdd el jegyzetelni az ötleteidet, inspirációidat, színösszeállításokat, bármit! Van pár ötlet, arra, hogyan tudod ezt csinálni:

-Hasznos lehet az ötleteket, feljegyzéseket a mobilodba írni, mert így bármikor le tudod jegyezni.

– Készíts kézzel fogható jegyzetet is tépj ki újságokból ötleteket, feljegyzéseket, képeket, hangulatokat

– Használd a közösségi képmegosztó oldalakat, a Pinterest-et, Facebook csatornákat vagy akár a Google-t  új ötletekre, pózok, kellékek, helyszínek, inspirációk kutatására.

(egy egyszerű példa >> Írd be a google-ba >> Irving Penn     (na jó beírtuk neked, csak kattints rá 🙂 >> ugye mennyire inspirálóak a képei?! Pár kiváló tipp: Robert Doisneau, Sebastiao Salgado, Henry Cartier Bresson, Elliot Erwitt >> állva ésss Sírva kell tapsolni annyira nagy fotográfusok Ők

– Applikációkat is használhatsz jegyzeteléshez, mint például az Evernote alkalmazás, így a jegyzeteidet könnyedén szinkronizálhatod a számítógépeddel.

By Geek Calendar

By Geek Calendar

Ez a szokás bármikor kisegíthet téged, amikor épp lenne időd alkotni, fotózni, de nincs a fejedben egy épkézláb ötlet sem.

Ezen kívül, ha nem csak inspirációkat, ötleteket, hanem hasznos dolgokat is jegyzetelsz, annak még nagy hasznát veheted később.

Néhány javaslat:

Részletesen írj le egy-egy helyszínt, ami alkalmas lenne fotózásra, vagy ahol már fotóztál. Ez hasznos, hogy később könnyebben válassz helyszínt képeid készítésére. Érdemes leírnod, hogy az adott helyszínen milyenek a fényviszonyok, vagy milyen beállításokat használtál, sőt akár az olyan dolgokat is, hogy például ingyenes volt-e parkolás, almalmas-e éjszakai fotózásra is a helyszín stb.

3. Biztonsági másolat

A legjobb szokások egyike, amit elkezdhetsz – már tegnap – az, hogy biztonsági másolatot készítesz a gépedről. Két féle fotós létezik: Az egyiknek már volt – a másiknak csak lesz adatvesztése.  Rengeteg fotósnak van olyan története, hogy  hogyan veszítette el munkáinak jó részét azáltal, hogy nem mentették ki az adataikat renszeresen. Szegény Balogh Rudolf, a magyaros stílus egyik legnagyobb alakja pár hónapra rá meghalt, amikor egy tűzvészben megsemmisült életművének tetemes része. Néhány iránymutató lépés:

By Jeremy Derr

By Jeremy Derr

 

– Készíts biztonsági másolatot a meghajtóidról, használj lemez klonozó szoftvert, ami automatán szinkronizálja az adataid külső adathordozóra. Ez nem véd rablás, bármilyen technikai baleset (leesik, rámegy folyadék, lakástűz) vagy egyéb katasztrófák ellen. Ezenkívül célszerű más megoldásokat is keresni, hogyan tarthatod fájlaidat távol a számítógépedtől.

  • Használhatsz vezeték nélküli adattárolókat, mint pl. az Apple AirPort Time Capsule, amivel WiFi-n keresztül készít folyamatos mentést a géped TimeMachine szoftveren keresztül
  • Vegyél usb csatival elátott wifi router így bárhonnan tudsz menteni a vele összekötött tárolóra
  • Tárolhatod a képeidet online, felhő szolgáltatást alkalmazva is, amiről a Felhőbe a képekkel! című cikkünkben olvashatsz bővebben.
  • Ezenkívül kimentheted a munkáidat lemezekre, pl. többrétegű BlueRay lemezekre, amit sok adatot tudnak tárolni, egyfajta harmadik tipusú védelemként.

Röviden: találj bármilyen megoldást, hogy fájljaidat biztonságba tudd tartani. Hidd el, hálás leszel ha valami történik!! Nehezen áll rá az ember, de klasszikusan “must have” >> muszály ezt meglépni.

4. Légy képben! 

Elgondolkodtató a tény, hogy sok fotográfus nem  tudja megnevezni azokat a fényképészeket, akiket szeret, akik inspirálják a munkáját. Szerinted egy zenész üres lapot adna be, ha megkérdeznénk tőle melyik zenemű inspirálja? Egy festő? Egy író?

Válj a fotózás rajongójává – ne csak csináld, élvezd is! Látogass kiállításokat. Olvass könyveket. Böngészd a netet. Egy kiváló, szerény és hasznos cikkeket nyújtó honlap például a fotobetyar.hu  😉

Sajtófotó, Worpress, NatúrArt, Robert Capa központ, Mai Manó ház >> csak rád várnak!

– Ne csak olyan tipusú képeket nézegess, amilyeneket készítesz. Csak azért mert porté képeket készítesz, az nem azt jelenti, hogy nem lehetsz a nagyszerű tájképek szerelmese.

Ne félj “másolni”. Ne félj bevallani, hogy más fotósok megihletnek. Néha félünk beismerni, hogy más fotósok inspirálnak, mert attól félünk, ezzel azt mondjuk, hogy  nem vagyunk olyanok jók, mint ők. Ez nem igaz már úgy a fényképészetben, mint a zeneiparban vagy más művészeti ágban. Pontos másolatot se szégyen készíteni, ha egy világítást, vagy beállítást akarsz tanulni, gyakorolni! Természetesen a kreativitásod, a saját kifejezésmódod jobban fejlődik ha a saját ötleteidet valósítod meg (lásd 1-es pont). Ha valakinek a mintájára készítesz képeket ne felejtsd el odaírni a képhez: xy tanulmány vagy xy hommage/homázs. Ez afféle tiszteletnyilvánítás adott művész előtt.

Végül, de semmi esetre sem utolsó sorban! Elemezz alaposan pár neked tetsző képet, képeket, pályázati díjas vagy híres album képeket. Nézd meg miért tetszik, mitől tér el az átlagostól?! Mitől olyan különleges, hogy téged vagy egy zsűri csapatot megfogott?! Megvan?!?! Írd le és építsd bele a saját eszköztáradba! Ne áll meg az ISO, Blende, Záridő kiderítésénél vagy leírásánál >> a közhiedelemmel ellentétben legritkább esetben az a lényeg.

Mi viszi el a hátán a felvételt?! A színei, a kompozíciója?! Fantasztikus a pillanat, amit megragad?! Elragadó érzelmeket közvetít?! Valamelyik biztos ott van! Keresd meg használd Te is! Komponálási interaktív anyagunkban mi is segítünk amennyire lehet nézd meg! Fejlődj!

Forrás -részben:  http://digital-photography-school.com/five-photography-bad-habits-quit

Portré Világítás és póz kisokos

10%-os webshop kedvezmény kuponnal!

TÖLTSD LE MOST!

Feliratkozásod az ajándékokra sikeres volt! Kérjük nézd meg üzeneteidet emailcímed megerősítéséhez!

Share This