Oldal kiválasztása

Egyszer volt, hol nem volt. Fényképésszé válni, hosszú és sok elágazásos folyamat. Titkos csapóajtók, kavargó örvények és esztétikai fekete mágiák övezik útját annak ki erre az ösvényre téved. Hogy eltalálj a kánaánt (Cánoónt : – ) elhozó mézes kalács házat is örökké termő fához, a FotóBetyárok kell segítsék utazásod. Alábbi grafikonunk az első térkép… lágy bokeh kísérje utad!

Alábbi ceruzarajz nem egy ősi, ónyírcsahoji, makraméfonás szálmintája, hanem a vérbeli FotóBetyárrá válás útján található kátyúk biztos(abb) elkerülésének tutkó receptyeah.

 

Nézd meg egy kicsit közelebbről a szemeddel!

A képek kattintással nagyíthatóak

A térkép dekódolására az alábbi bejegyzés nyújt eligazítást:

A szelektív színtelenítés gyötrő homálya:

Mi a szelektív színtelenítés?!? Az alábbi képen láthatod:

A 80-as években, amikor még analógra fotóztunk nagy truváj volt, mert akkor még jééé volt meg woooww. Ma már ismertek olyan fogalmak, mint tartalom és forma és ha egyik nem teszi szükségessé a másikat akkor általában nem használjuk. A celektív cintelenítéssel is ez a baj… van egy óriási hátránya…. az, hogy nincs neki semmi előnye. Láttad a Schindler listáját?!? Piros ruhás kislány megvan?!?! Na ott volt értelme… ha nem tudsz hasonló tartalamat alátámasztani javasolt elkerülni, mint a szalmonellás fagyizót. Photoshop újgyakorlatnak megteszi, de ez is csak egy olyan kérdés, mint a „nemi szervekkel” … teljesen normális ha van neked ilyen….  de lépten nyomon mindenkinek mutogatni igen kínos.

A tartalomban egyetértünk  :- ) >>> STOP

A fényképész szakma igen egyöntetű véleménye a szelektív színtelenítésről a következő vala:

Ámen

A HDR Árok.   Mi az a HDR árok?!? Valami nagyon hasonló:

Egy remek kompozíciójú kép lenne amúgy, de a versaillesi kastélyban, csillámpónikkal díszített karácsonyfa szolid uszadékfa fenti giccshez képest.

A HDR árok kialakulása a szelektív színtelenítéshez igen hasonló: amikor a kezdő fényképész rábukik a pöckökkel, kapcsolókkal, csúszkákkal teli, frissen telepített utómunka szoftverre, mint gyöngytyúk a fényesre, és úgy túltolja az effekteket, hogy egy komplett egyetemi esztétikaszakot ki lehetne irtani a végeredménnyel.

A HDR a High Dynamic Range – Széles kontraszt átfogás rövidítése. Rendszerint több, képből, sötét-közép-világos rakunk össze fenti „milli vanili-csilli villi” szoftverrel egy HDR képet, és megrészegülünk elsőre a „details” vagy „clarity” csúszkák hatásától és nem tudunk leállni.

Nem szép, nem reális, giccses ne csináld!

Zárójel> a HDR technika nélkül sok fotográfia szituációt nem lehetne megoldani. Magával a technikával nincsen baj, bár az utóbbi években a HDR kicsit pejoratív felhangot kapott, helyette inkább az Exposure blending kifejezést használja a magára valamit adó Profi HDR-ista, és gusztussal előadva, nagyon megkapó, fantasztikus képek készíthetőek. De ezek nem egyenlőek egy akármilyen HDR szoftver által automatikusan összpakolt és a felhasznló által „túltolt”, túleffektelt képekkel.

Még egy túltolt példa:

Pár nagyon pozitív példa az exposure blendingre:

Sean Bagshaw felvétele A képek kattintással nagyíthatóak

Ted Gore felvétele

Ted Gore felvétele

A szám mágia korszakáról ejtsünk pár szót. Tipikus kezdő csacsiság…. majdnem mindenki beleesik.  Van néhány facebook csoport ahol, úgy kell feltölteni képeket, hogy nyomod mellé az „exif infót” (iso, blende, záridő). Tessék tudomásul venni egy olyan kép, amitől leesik az állad, nem attól lesz olyan, mert 1/30-ad volt a záridő.

Nem lehet, hogy a több hetes tervezés, a tapasztalt kollégáktól való tanulás (akár formális, akár informális rendszerben), a sok éves gyakorlás úgy fotózásban, mint utómunkában. Valamint a minőségi téma/alany/helyszín/ötlet választás és a készítő által belefektetett sok munkaóra többet számít a záridőnél?!?

Törődj bele .. készülj fel rá!! A jó fotó nem adja ingyen magát! Tovább megyünk >> pont ettől szép!!! : – )

Pár jó példa:

Adam Woodworth felvétele

Jaroslav Wieczorkiewicz felvétele

Harfian Herdi felvétele A képek kattintással nagyíthatóak

John Robinson felvétele

Michael Woloszynowicz felvétele

 

Az ösvényen előrébb jutsz kedves FotóBetyár kolléga ha fenti útvesztőket elkerülöd 🙂

Ha tetszett a cikk iratkozz fel alább hírlevelünkre vagy nézz szét ingyenes interaktív anyag kínáltunkban