Oldal kiválasztása

 Bizonyára veled is előfordult már halandó fényképész testvérünk, hogy az élességállító pontot ráhelyezted valahova, de hiába nyomtad a gombot, nem sikerült a kamerának az élesség állítás, netán el sem exponálta magát így. Nézzük meg, hogy miért is nem. Hogyan fordulhat ez elő?! Avagy mire kell figyelni élességállítás előtt/közben és hogyan ne nézesd magad hülyének a gépeddel vagy másokkal!

 

Az autófókusz rendszered reakciója, ha egy homogén felületre próbálsz élességet állítani és meglepődve tapasztalod, hogy nem sikerül:

5zKXz

Ugyanis: az élességállítás kontraszt alapon működik, a minden részletet nélkülöző homogén felületekre nem tud a kamera élességet állítani. Például: kék ég, egyszínű fal, papírlap (még egy hamvasabb bőr is problémát okozhat adott esetben).

az autó fókusz működése

Megoldás: keress egy részletekkel rendelkező pontot, felületet és arra próbálj élességet állítani.

az autó fókusz működése

A kamerád véleménye, amikor az objektív tele állásában megpróbálsz egy közvetlen előtted, tőled pár centire található tárgyra élességet állítani:

XAxaV

 

Ha olyan közel van a tárgy, amire élességet próbálsz állítani, hogy belül kerül az objektív úgynevezett közelpontján, tehát azon a távolságon, amin csak kívül tud egy adott obi éles képet alkotni, nem fog működni az AF. Nagylátószögű objektíveknél általában közelebb, teléknél általában távolabb akár 1,5-3 méterre is lehet a közelpont. Ezt minden objektívnél megadják a leírásában, néha még az optika tubusára is rá van vezetve ez az infó.

A közel pontot valahogy így kell elképzelni:

élességállítás

 

Az élesség állításhoz célszerű ha mi választunk ki egy fókuszpontot, alábbi ábrán pl. épp a középső az aktív.

élességállítás

Vegyük észre azonban, hogy igazából nem pontszerű (egy dimenziós), hanem kétdimenziós, felülettel rendelkező „pontról” van szó. Így ha ezen a területen belül egy közeli és egy távoli téma is elhelyezkedik az úgy megzavarja a rendszert, mint vasorrú bábát a mágnesasztal és nem tudja majd eldönteni, hogy melyikre állítson (hiszen ha a közeli tárgy a mezőn belül élesedik a távoli életlenedik és vica-verza. Valahogy így:

y2Zwk

 

 

meg így:

élességállítás

A pillanat, amikor rájössz, hogy azért nem megy az élességállítás a kamerának mert egyszerűen túl sötét van.

élességállítás

Sötétben, sötét van az élességállításhoz. Ez van! A kamera af rendszere nem emberi szem!  Sötétben még nehezebben talája meg a kontrasztpontokat az érzékelő…lásd egyes pont.

 

Amikor felfedezed, hogy a félig lenyomva tartott exponáló gomb mellett izgő-mozgó élesség nem a gép hibája, hanem Te nem állítottad át/be a gépet követő autófókuszról simára/single-re

DYO6X

 

Alaphelyzetben a kamerák a félig lenyomott exponáló gomb mellett élességet állítanak, de ha tartod a gombot félig lenyomva akkor Ő is tartja az élességet. Azon többször már nem állít, amíg újra fel nem engeded és le nem nyomod az exponáló gombot. Ezt jelölik általában AF-S-el, Single vagy sima autófókusznak. Ha mégis elmozdul a fókusz akkor, valószínűleg  valahogy véletlen átkapcsoltad (nem olyan nehéz az) és épp Követő autófókuszon áll.

Követő autófókusz: AF-C, ami a Continous/folyamatos/követő Af megfelelője. Tehát ha az AF pont átvándorol – a kezedben mozgó kamera miatt- egy másik (közelebb/távolabb lévő) tereptárgyra, akkor az AF rendszer követi ezt és folyamatosan állítgatni fogja a fókuszt.

Minden megosztást köszönünk!


Ha tetszett akkor komálj minket a Facebook-on és iratkozz fel Hírlevelünkre, hogy nehogy lemaradj hasonló cikkjeinkről!