Oldal kiválasztása

Nem kell sok fényforrás ahhoz, hogy ínycsiklandozó ételfotókat tudj készíteni. Elég egyetlen szórt fény, hogy mindenkinek, aki megnézi a képedet, elkezdjen korogni a gyomra. Ha egyetlen fényforrást használsz, a végeredmény természetes megjelenés lesz, egy irányú árnyékokkal. Az árnyékok irányának és erősségének megváltoztatásával számtalan lehetőséged adódik, hogy a legtöbbet hozd ki a fotódból.

Ha egy fényforrásod van, az árnyékok is csak egy irányba mutatnak. Ezek az árnyékok a fényforrásoddal ellentétes oldalon jelennek meg, tehát ha fényforrásod a téma bal oldalán van, akkor az árnyékok a jobb oldalon lesznek. A fenti példán ugyanazt a muffint kétféleképpen világították meg. A bal oldalin az árnyékok derítve vannak, a jobb oldalin nincs derítés. Neked melyik tetszik jobban?

Szerintünk a derítés nélkülin túl kemények a fények, ezért ezt próbáljuk elkerülni. A derítéshez bármilyen fehér anyag megteszi a fényforrással szemben elhelyezve (jelen esetben fehér habkartont használnak). Az árnyékok derítésével kézben tarthatod a kontrasztot a képeden.

Ha megváltoztatod a fényforrás irányát, az árnyékok is máshová esnek majd. Itt a példa egy tányér csirke szárny, négy különböző megvilágításban. Figyeld meg, hogy az árnyékok minden képen irányt változtatnak. Minden étel, amit fotózol más. Játssz az árnyékok irányával és erősségével, hogy a végén megtaláld azt, ami a legjobban illik az adott ételhez! Persze nem csak ezzel a négy iránnyal lehet kísérletezni.

A következő példán egy pizza látható, aminél szintén egy fényforrást használtak és fehér habkartont a derítéshez. Meg tudod mondani melyik irányból világították meg?

Mindkét képen ugyanott volt a fényforrás, csak a kamera helyzetét változtatták meg. Fontos szem előtt tartani, hogy ha a kamerát áthelyezed, az árnyékokat is más szemszögből fogod látni. A kamera mozgatása ugyanúgy hatással van a képre, mintha a fényforrás helyzetén változtatnál.

Ez egy egyszerű, de nagyszerű módszer a gusztusos ételfotók készítéséhez, csak ki kell kísérletezni a világítás irányát és a derítés mértékét, ami illik az adott ételhez.

forrás:http://fstoppers.com/one-light-food-photography

Portré Világítás és póz kisokos

10%-os webshop kedvezmény kuponnal!

TÖLTSD LE MOST!

Feliratkozásod az ajándékokra sikeres volt! Kérjük nézd meg üzeneteidet emailcímed megerősítéséhez!

Share This