Oldal kiválasztása

Petzvál József a fototechnika legnagyobbjai közé tartozik, nevét bátran említhetjük együtt Daguerre-el vagy Niepce-el, hiszen nélküle sem létezhetne a fotográfia a ma ismert formájában.
Petzvál József több, mint 150 évvel ezelőtt alkotott akkorát a fotográfiai optika területén, hogy az a mai napig visszhangzik. Egyrészt a tudományos alapokon nyugvó objektív fejlesztés köszönheti neki a létezését, másrészt az 1841-ben tervezett portréoptikája annyira jól sikerült, hogy 2013-ban egy osztrák cég újra forgalomba hozza ezt a legendás optikát.

Petzval József, mérnök-matematikus egyetemi tanár, a fénytan területén elért jelentős eredményei közé tartozik a tudományos fotográfiai optika megalkotása. Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy ő volt az első, aki nem csak per has rakott össze egy objektívet, hanem megpróbálta kiszámítani mekkora gyújtótávolság, átmérő és hány lencsetag szükséges.

Miután 1839-ben Daguerre megismertette találmányával a világot, tovább bővítették és tökéletesítették a képrögzítési eljárásokat. Fotó optikai szempontból a cél a megvilágítási idő csökkentése és a minél hibátlanabb fényképészeti objektív megalkotása volt.

Petzval újítása a lencseátmérő növelése, ill. több lencsetag alkalmazása volt. Ezenkívül kifejlesztette a képmezőelhajlásra vonatkozó általános összefüggését, ez a Petzval feltétel. A lényeg, hogy a korabeli objektívek hibája volt az asztigmatizmus (pontnélküliség) vagyis nem pontszerű leképezés. A Petzval feltétellel ez kiküszöbölhető (ha egyenlő 0-val), vagyis nem görbe, hanem sík kép jön létre (anasztigmált objektív).

Σ(P) = 1/(n1f1) + 1/(n2f2) + +…+ 1/(nnfn) = 0

ahol az fn az objektív lencséinek gyújtótávolsága, nn pedig az azok törésmutatói.

1841-ben megtervezte portréobjektívjét, amely akkoriban elképesztő f3,5 rekeszértékkel a korabeli optikákhoz képest 16-szoros fényerő! forradalmasította a fényképészetet, és a 3-30 perces záridőket a másodperc tört részére redukálta.

Ezt az objektívet adja ki újra a Lomography és a Zenit, mely modern Canon és Nikon bajonettre illeszthető. Az objektív a kép közepén rendkívül éles, majd a szélek felé gyorsan életlenedik, ami különös, örvénylő bokeh-t eredményez. Egyedi képi világa eddig csak nagyformátumú fényképezőgép tulajoknak volt elérhető, hiszen a történelmi darabokat annó a Voigtlander cég ezekre tervezte. Az új objektív tehát tükörreflexes gépre illeszthető, ill. kicsit felturbózták f2.2 rekeszértékre. Várhatóan kb. 500 dollárért lehet majd hozzájutni.

Az objektívvel készített videókat az alábbi linken nézhetitek meg:

http://microsites.lomography.com/petzval-lens/videos