Oldal kiválasztása

Kedves jelenlegi és leendő FotóBetyárok! Ebben a cikkben leírunk számotokra pár alapvető tudnivalót, amit érdemes elsajátítani mielőtt a Photoshop+Lightroom tanfolyamunk első órájára beültök. Az alábbiakban számítógép felhasználói ismeretek legalapvetőbb Ps+Lr fogásaival ismerkedünk. Szeretnénk, hogy ezzel minél kevesebb gond legyen. Nézzétek át! “Legrosszabb” eset, hogy már tisztában vagytok mindegyik részével.

A Lightroom és Photoshop tanfolyam nagyon sok esetben igényli a billentyűzet és egy-két “speciálisabb” gomb használatát. Célszerű mindegyik nevét alaposan ismerni és nem összekeverni őket, mi is sokat fogunk hivatkozni rájuk. Tán furán hangzik, de amikor egy Photoshop órán a 3. funkciója kerül elő a Shift billentyűnek, akkor nem elég ha sejtjük, hogy vagy az a hosszú középen vagy valamelyik másik?!

Az alábbi képen a Shift, a Ctrl (Control), az Alt (mint Alternatíva) valamint a Space (szóköz) billentyűket tudjátok beazonosítani. A kép kattintással nagyítható!

Próbáljuk ki  következő lépést ezekkel a billentyűkkel: Nagyon sokszor előfordul, hogy több fájlt, képet, réteget akarunk kijelölni… csak úgy a windowsban, Lightroomban, Photoshopban. Szinte minden számítástechnikai rendszerre igaz az alábbi:

Ha -TÓL    -IG    szeretnénk kijelölni képeket, fájlokat,  rétegeket, tehát az alábbi példán a 06-os számú képtől a 26-osig szeretnénk kijelölni a képeket ehhez nem kell mást tennünk, mint a 06-os képre kattintás után mielőtt a 26-osra kattintanánk közben tartsuk lenyomva a Shift billenytűt. Így -TÓL    -IG    jelölhetünk ki állományokat!

A Shitf billentyű lenyomásával -tól-ig jelölhetünk ki fájlokat

Amennyiben egy két különálló fájlt szeretnénk kijelölni vagy egy meglévő kijelöléshez hozzáadni/elvenni úgy a Ctrl gomb lesz a megoldás. Alábbi képen a 16-os fájlra kattintás közben a Ctrl gombot tartottuk lenyomva (mivel eddig ki volt jelölve, így megszüntettük a kijelölést) és ugyan így jelöltük ki a 39-es, 40-es képeket is. Ez egy “ki/be kapcsolóként” tud funkcionálni.

Fenti apró trükk működik fájlmásolásnál, fájl/kép kijelölésnél, Photoshop rétegeknél és ezer más helyen.

Ha “Mindent” ki szeretnénk jelölni (egy mappa összes képét, fájlját, egy documentum minden oldalát, betűjét. A CTRL + A billentyűpáros lenyomása a parancs erre! Gyors, olcsó és jó  😉

Egy nagyon egyszerű gomb a 2-es számú Enter gomb. A billenytűzet jobb oldalán helyezkedik el ezért általában  könnyen elérhető hüvelykujjal, és ilyen-olyan-amolyan esetekben rendkívül gyorsan elérhető, sőt néha más funkcióval bír, mint az első számú Enter gomb

Mára ennyi, reméljük, hogy nem volt nehéz. Ez az alap tudás nagyon fontos a gördülékeny Photoshop és Lightroom tanulmányok elsajátításánál!

Portré Világítás és póz kisokos

10%-os webshop kedvezmény kuponnal!

TÖLTSD LE MOST!

Feliratkozásod az ajándékokra sikeres volt! Kérjük nézd meg üzeneteidet emailcímed megerősítéséhez!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Ha tetszett oszd meg a bejegyzést barátaiddal, ismerőseiddel!

Shares