Oldal kiválasztása

Sokszor felmerülő kérdés kezdő fényképészek körében, hogy miért jó a RAW állományba történő fotózás?! Bár a lap alján található grafika sejteti a választ, azt azért hozzátesszük, hogy RAW kiterjesztéssel ne nagyon keressetek fájlokat, a RAW ugyanis egy kifejezés, ami a nyers, az érzékelő által felfogott információ rögzítésére utal, komolyabb utólagos feldolgozás nélkül. Canonéknál: CR2, Nikonéknál: NEF, Pentaxéknál: PEF stb. a fájl kiterjesztése. Egyik előny pedig a fehéregyensúly utólagos beállításának lehetősége. Nézzünk erre egy példát!

 

Akarunk készíteni egy felvételt kint a napon. Exponálunk, de utána meglepődve  vesszük  észre, hogy egy bántóan kék kép köszönt minket az LCD kijelzőn. „Oh elfelejtettem fehéregyensúlyt állítani” -csap ez ember legalább virtuálisan a homlokára- majd átállítja műfényről >> napfényre a white balance-t és megint exponál. Ha valóban napfény biztosítja a megvilágítást akkor ezúttal egy színhelyes piktúra lesz a végeredmény.


VISZONT!


A jó kérdés az ilyen RAW istent körbetáncoló esetekben, hogy a két fenti exponálás esetében volt e különbség az érzékelőre eső fény spektrális összetételében?! De még mennyire, hogy nem! Ugyanaz a napfény érkezett az első és a második exponálásnál is a CCD/CMOS szenzorra. Levonható tehát a tanulság, hogy a white balance módosítást utólag teszi/tette rá a fényképezőgép a valóság digitális másolatára (ha kíváncsi vagy bővebben a fehéregyensúlyra vagy összefüggésére a záridővel kattints rájuk!)

A másik búvó patakként felbukkanó kérdés a kezdő fotográfusok körében, hogy miért van az, ha beállítja a kamerán, hogy egyszerre mentsen jpg-be és raw-ba az édes kicsi bogárkája, a számítástechnikai egységre történő átvitel után mégis erős különbség mutatkozik a két fájltípus által megjelenített reprodukció között! Nem kell aggódni, minden rendben a géppel, egyszerűen a két állomány közötti differencia okozza eme eltérést…. hogyasszongya: az egyik 8 bites a másik 16bites fájl, rendszerint más színtér beállításokkal mentenek, és a RAW-nak általában nagyobb a kontrasztátfogása is és itt ragadom meg az alkalmat, hogy átadjam a szót a lenti kis ábrának, ahol ezzel kapcsoltban is találhatsz további infót!