Oldal kiválasztása

Gyorsabb = jobb. Biztos Te is sokat tapasztaltad -ha profi vagy azért mert sokat Photoshopolsz, ha nem vagy profi akkor azért mert kevés időd van a munkád, a gyerek, a bodrikutya mellett a Photoshopra-, hogy mennyivel jobb lenne, ha bizonyos funkciókat, lehetőségeket gyorsabban, ügyesebben tudnál elvégezni.

Alábbi „Még 5 trükk a Photoshophoz” a

5 Photoshop trükk, amit tudnod kell

cikkünk folytatása. Fenti linkről eléred az első részt.

6. Ments gyorsan, egyszerűen!

 

Évekig zavart minket is az a sok apró egérmozdulat és kattintás, amit akkor kell végrehajtani, mikor mondjuk Photoshop formátumú fájlból akarunk jpg-ket menteni. Ha te is legyeket hajkurászol már ettől akkor íme a megoldás:

Biztos sokan ismeritek az Alt+F+A billenytűkombót tehát a Save+as parancs hívógombjait (kezdő betyároknak: a magára valamit adó Photoshopper, billentyűkombókat használ egér mozgatás helyett, egy komolyabb munkafolyamat ideje cca. így a felére is csökkenthető). Tehát Save+as parancs ismert, de utána még mindig ott van, hogy adott esetben nevet kell megadni (ez most sem úszható meg) és a legördülő listára rákattintva ki kell vakarászni a megfelelő formátumot. Amikor egymás után 60 képpel akarod megcsinálni könnyen elgurulnak a gyógyszerek és le-lefagy a felhasználó mert egyrészt ki kell keresni a listából, hogy melyik amit szeretnénk, majd rá is kell kattintani tehát nemcsak szemmel, hanem egérrel is el kell találni azt a nyavalyást, hogy a hernyó nyűvessze.

Kattintással nagyítható

A FotóBetyár megoldás erre a következő vala, mondjuk nézzünk egy psd-photoshop formátumból jpg-be való mentést:

Kattintással nagyítható

A fájlnév beírása után a TAB(ulátor) billentyűt találd el (úgyis olyan jó baró nagy, hat méterről, csukafejessel, vészhelyzetben, télen, egyedül az északi falon is simán eltalálod) ez átvált neked a fájltípus választóra, majd a “J” gombot nyomd a billentyűzeten, ami kiválasztja neked a jpg formátumot. És ennyi : – ) tolhatod az entert (ha nincs programozható egered akkor célszerűen a jobb oldali kisenter lecsapható a billentyűzethez közeli egérről, hüvelykujjal.

Photoshop tanfolyam és tippek

7. Törd fel a Background réteget egyszerűen

Gyors, egyszerű tipp: Komolyabb utómunkához szinte biztos, hogy fel kell törjed a “Background” réteget. Alaphelyzetben az ember kétszer rákattint, majd a felugró ablakon megkeresi az ici pici OK gombot és rákattint.

!!VAN GYORSABB!!

Tartsd nyomva az “Alt” billenytyűt miközben kétszer a Background rétegre kattintassz. Rögtön feltöri kérdezgetés nélkül.

Illetve még egy lehetőség, hogy ezt a -véleményünk szerint teljesen felesleges lezárást feltörd >> (Photoshop CC frissebb verzióiban működik) kattins a lakat ikonra >> ennyike!!

Kattintással nagyítható

Ps sidebar banner horizontal

 

8. Használd ügyesen a Clone Stamp eszközt

A Clone Stamp (retus) eszközt rendszerint a kezdők úgy használják, hogy van egy adott réteg/layer és azon kezdenek dolgozni… így valahogy >>

Photoshop tanfolyam és tippek

Ez azért nem túl Betyár mert ha rontassz és csak később veszed észre, akkor már nem tudsz mit csinálni, a változtatás örökre bennemarad a rétegben (ezt úgy is hívjuk, hogy destruktív utómunka)

Ezért a Clone Stamp eszköz kiválasztása után (kiválasztáshoz nyomd le az S billentyűt a billentyűzeten… igen az postásbélyegző szerű valami lesz az), de a retus megkezdése előtt.

  1. Az eszköz opcióinál, válaszd ki a Current & Below lehetőséget, lásd alábbi kép.Photoshop tanfolyam és tippek
  2. Ezek után hozz létre egy új és üres réteget (lásd alábbi ábrát)
  3. Majd aktiváld ezt egy sima egérkattintással (kék színű lesz a réteg) és retusálj így/ide erre a felső rétegre.

Bármit hibázol, innentől kezdve radírozható, (maszkolható) a réteg láthatóság ki-be kap-csolásával az ilyen volt/ilyen lett szitu ellenőrizhető

Kattintással nagyítható

9. Enter helyett enterrel fejezd be a szöveg szerkesztést

Nem nem őrültünk meg, de ha bármilyen szöveget szerkesztesz a Photoshopban, akkor logikusnak tűnik, hogy, amikor befejezzük a szöveg bevitelt akkor az enter-t nyomjuk meg. Igen ám, de ilyenkor –mivel épp szöveget szerkesztünk- nem történik más mint, hogy új sort kezdünk. Másik lehetőség, hogy egy másik eszközre kattintunk pl.: Clone Stamp eszközre, de ez nem professzionális megoldás.

A Betyár megoldás rendkívül egyszerű:

A szövegbevitel lezáráshoz használd a jobb oldali Entert

Photoshop tanfolyam és tippek

A billentyűzet „legjobb” legalsó gombja leszen az!

10. Betyáros Photoshop Billentyűzet

Alábbi általunk fejlesztett Photoshop (és lassan Lightroom) billentyűzet szimulátor lehet a segítségedre, amikor tanulod a programot.

Bár tanfolyamjainkhoz mi is készítettünk különböző Ps billentyűzet háttérképeket, de egy képen vagy nyomtatott anyagon sem férnek el ennek a programnak a lehetőségei, amit alábbi szimulátor viszont könnyedén hoz. Használatához kattins a képre vagy keresd a fotobetyar.hu oldalon az interaktív anyagok között bármikor.

Photoshop tanfolyam és tippek

A két részes cikksorozat véget ért. Összesen 10 jól használható Photoshop tippel lettél gazdagabb.

Mind a 10 tipp elérhető, letölthető .pdf formátumban is az alábbi gombra kattintva: