Oldal kiválasztása

Testvéreink a fényben! Hála istennek, allahnak, ganésának illetve a köldöknéző szekta vezetőjének az utóbbi években a modern és olcsó digitális technika egyre újabb és profibb lehetőségeket biztosít számunka a rendszervakuzás ( a gépre tehető „kis” vaku alias>> nem műtermi vakuzás) területén.

Nézzük meg ezeket vaku suli cikkünkben!

Több távolkeleti márkának köszönhetően az utóbbi években a legprofibb vezeték nélküli eljárások váltak bagatel árfekvésűvé. A Godox és Yongnuo vakuk tudásban felvették a gyári rendszerek szintjét, árban pedig megelőzték ezket.

Ezen kívül szeretnénk kidomborítani, hogy a rendszervakukkal történő világítás önmagában egy rendkívül jó dolog! Mi is fejlesztjük folyamatosan ilyen irányban iskolánkat!

A kifejezés:

STROBIST irányzat

a minden világítási szituációt és kihívást rendszervakukkal megoldani kívánó fényképészeket tömöríti! Egy rugalmas, nem túl drága és bárhol műtermi fényeket produkáló rendszerről van szó ugyanis. Vaku suli cikkünkben ejsünk pár szór az előnyökről, hátrányokról is.

Rendszervakuzás előnyei:

 • könnyen hordozható
 • bárhol tudsz műtermi fényeket produkálni
 • nem kell hozzá hálózati feszültség
 • Kis méret, könnyű súly
 • Átlagosan olcsóbbnak mondható, mint a műtermi rendszer
 • Kiegészítők, fényformálók széles választéka áll rendelkezésedre

Hátrány:

 • Kicsit kisebb max fényerő (sok előnyéhez képest csak 1 hátrány 🙂

Készítettünk számodra egy táblázatot, ami a következőkben lehet a szolgálatodra e vaku suli cikkel együtt:

 • Megtanulhatod melyik vaku funkció mire szolgál
 • Mire érdemes figyelni vásárláskor
 • Így segít a választásban
 • Nagyjából átláthatod a vakupiacot

És íme…. dum.. dum.. dummm .. dummmmm atrakszióón!!! Lő táblázat:

A kép kattintással nagyítható

Pár alap infó:

 • A táblázatban a vakuk tudása és ára fentről lefelé nő
 • Ajánljuk figyelmedbe a jobb oldali Színkód magyarázatot
 • Itt lent a fogalmakat, funkciókat tisztázzuk

Ahogy mondani szoktuk: Legyél te is Strobist!

Használj te is rendszervakukat, portré és baba, esküvői és épület vagy akár sport fotózásra. Vaku suli cikkünk ebben szeretne segítséget nyújtani!

Táblázatunkban a főbb vakukat öleljük fel, ami nincs felsorolva azt nem nagyon használjuk, nem nagyon ajánljuk (nem kizárólagossággal persze lásd a cikk zárómondatát)

vaku suli

A táblázatban szereplő fogalmak tisztázása

Alaphelyzet >> Vaku a kamerán van. Íly módon a főbb üzemódok:

Manuális: Egy általunk beállított értékkel villan. Alap funkció.

TTL: A kamera fénymérési rendszerével összhangban automatán szabályozza a villanás erősségét a helyes expóhoz.

Multi(pop) – Stroboszkóp – Repeat: (Canon – Átlag magyar fényképésznyelv – Nikon elnevezése a funkciónak) Egymás utáni gyors villanásokra is képes a vaku, spec effektek létrehozására is alkalmas íly módon. Lásd alábbi kép.

Illusztráció: Harold Edgerton ( a vaku feltalálója) zsonglőr buzogánnyal 1936. Kattintással nagyítható

vaku suli

Speciális szinkron lehetőségek

HSS – High Speed Syncron : Üzemmód, ami lehetővé teszi, hogy vakuszinkron időnél rövidebb záridőkkel dolgozzunk. 1/200-ad másodpernél rövidebb záridőnél is használható a vaku, nem ég ki a háttér, elrejthető a háttér stb.

vaku suli

Illusztráció: HSS by :Doc Fluty

Második redőny (-re történő szinkronizálás) : Hát nem ez lesz az a tétel, amit innen fogsz megérteni/ itt fogunk elmesélni >> ez egy elég speciális, ritkán, de akkor nagyon kellő funkció. Lényege, hogy nem az első redőny leérkeztekor, hanem a második redőny indulása előtt villan a vaku.

A zárszerkezet működéséről van egy jó kis bemutató anyagunk csak kattints ide

IMG_5966_3_net

Vakufej opciók

Zoom fej: magára valamit adó vaku ma már képes a villanócső mozgatására a vakufej házon belül. Igen jól sejted, ez azért nagyon jó mert különböző látószögű optikákhoz is képes alkalmazkodni így a villanás szögével.

A táblázatunk a legnagyobb Zoom értékét mutatja a vakunak mm-ben (nagyobb a jobb). Ezt ugyanúgy gyújtótávolsággal jelöljük, mint az objektívek gyújtótávolságát.

Beépített szórófej: Néha a fenti jobb oldali ábrán látható vakufény-látószög nem elég széles (pl. halszem optikák használatakor) ilyenkor jó ha van beépített, kihúzható szórólap/fej a vakuban

Beépített derítőlap: egyik irányba blokkolja a vaku fényét, így jobban irányítható, alkalmazható bármikor, amikor nem szemből akarjuk homlokon lőni a vakuzott személyt!

vaku suli

Fenti 2 képen a vakuk villanási szöge látszik: az első széles szögben világít a másodikon spot jelleggel szűken.

Strobist rendszer

Amikor a kamerán kívül -is- vannak elhelyezve vakuk

A kamerán kívüli vakuknak valahogy kommunikálni kell a kamerával és a többi vakuval. Ehhez az alább „modulokra” van szükségünk:

Master – Vezérlő – Commander : Egy olyan vaku, ami képes megmondani más -slave üzemmóddal is rendelkező vakunak, hogy mit, hogyan csináljon. A drágább modellekre jellemző. Egy master vaku szinte mindig tud Slave funkciót is!

Slave – Segédvaku – Remote: Olyan vaku, ami képes fogadni master vaku „üzenetet”. Tehát pl. a gépen lévő master el tudja sütni és egyben tudja is mérni a máshol lévő slave vakuk fényét. Slave vaku nem feltétlen tud master üzemmódot

vaku suli

Illusztráció: a gépen lévő vaku a Master vaku az A, B, C-vel jelölt vakuk a segédvakuk, különböző díszítő, derítő funkciókat láthatnak így el.

Natív Slave: Funkció, ami azt mutatja, hogy a vaku képes egy bármilyen másik vaku villanására is elsülni (bármilyen gyors fényerőváltozásra elsül), azzal szinkronba kerülni. Számos előnye lehet ha egy vaku ilyen tudással bír.

 

Ha lesz időnk még kiegészítjük fenti cikket például:

Vakufej forgathatósággal, AF-segédfény infóval, Sony vakukkal, vaku vezérlőkkel, Egyéb fícsörökkel :-),  Ha kívánság van mehet kommentbe vagy jöhet üzibe, izibe! VAGY!!! Ha van olyan vakud, ami nem szerepel a táblázatban, de úgy érzed ott lenne a helye, dobd át a táblázat infót emailen és beletesszük frissítjük ezt a vaku suli cikket.

Ha érdekes volt a cikk érdekel a továbbiakban, iratkozz fel hírlevelünkre (pár sorral lejebb) vagy várunk szeretettel workshopjainkon!