Oldal kiválasztása

Hogyan válassz / Vásárolj mobiltelefont fotózásra

Mutatjuk mire figyelj

Az elterjedt fényképezőgép típusok piacán robbanásszerű fejlődést és térnyerés mutatnak a mobiltelefonok kamerái. Az elmúlt 5 évben gyakorlatilag nemhogy kiszorították, hanem inkább eltörölték a színről a kis méretű, belépő szintű úgynevezett kompakt kamerákat.

Ebben az anyagban végignézzük azokat a fő szempontokat, amelyeket mindenképpen tekints át mielőtt mobiltelefont választassz. Kamerák száma, felbontás, videós képességek, minden szemügyre veszünk.

1. Kamerák száma

A 2020-as években teljesen elterjedté vált, hogy -mivel az objektívek cserélgetése mobilokban nem lehetséges-  több objektív/kamera kerül a mobiltelefonba. Itt is kijelenthető, hogy minél több lencsét, kamerát tartalmaz a mobil, annál jobb minőségű kép születhet, annál több szituációban helytálló lehet a masina.

Tegyük fel, hogy van egy alap kamera, átlagos látószöggel. OK. De ha lakásbelsőt, tájképet szeretnénk készíteni lehet szükség lesz egy széles látószögű kamerára is. Ha be van építve a mobilba akkor ez nyilván jól jön.

Ugyan így kerülhet a telefonba telefotó – azaz fentivel ellentétben szűk látószögű kamera. Ami meszebb lévő témát részleteinek megörökítésénél jön jól.

Vigyázz! Nem tudjuk mit hoz a jövő, de amíg fenti 3-4 kamera indokolt lehet, biztos lesz gyártó aki nagyobbat szeretne majd mondani, és kihozza a 8 fejű sárkány kamerát. Ennek is vannak azért észerű határai.

Fenti 3 érzékelő együtt már egész tűrhető zoom képességeket rejthet magában.

Egy klasszikus példa a nagylátószögű optika fontosságára

A 2020-as években elterjednek mondhatóak a 3-5 lencsét tartalmazó rendszerek!

Arra, hogy nem minden a kamerák számának, autóskártya szerű hasonlítgatása jó példa a Xiaomi MI 11 Ultra kamera (lásd fenti kép), ami 3 kamerája ellenére, minden idők legmagasabb pontszámát szerezte a minőségi teszteket végző DXO Mark oldalon.

A legmodernebb telefonokban, ma már periszkóp szerűen „behajtogatott” teleobjektívek találhatóak (lásd fenti kép). Így jó minőségű zoomra is egyre inkább képesek lesznek a mobilok, pedig pár éve még messze, messze ez volt a leggyengébb pontjuk.

3 – 4 – 5 kamerás rendszer a Huawei gépekben

3 kamera jelenlétét már indokoltuk. Jogos lehet a kérdés, hogy akkor mire szolgálhat a többi?

1 érzékelő lehet például fekete fehér. Ugyanis ezek a szenzorok kevésbé zajosodnak. Tehát más a telefonban található érzékelőkkel együtt működtetve zajszűrésre, annak csökkentésére használhatóak.

Mélység, távolság érzékelés: erre is sokszor használnak külön szenzort a gyártók. De van, aki beépíti más tételekkel egybe. A teljes kamera rendszer így képes lesz az előtérben és a háttérben lévő képontok elkülönítésére. Ez élességállítási és egyéb okokból is előnyös lehet.

A mellékelt képen a hátteret külön tudta választani a kamera és el tudta életleníteni, ezzel is kiemelve a főtéma fiatal urat!

Nem egy klasszikus fotós felhasználás, hogy tárgyakat tapogathatunk le ezzel az érzékelővel, de a technológia alkalmazható ilyen aplikációkra is.

Fotózz Profin a Mobiloddal – Online képzésünk!

8990 Ft

2. Felbontás

A felbontás a rögzített képpontok száma! Minél több képpontot rögzítünk annál részletgazdagabb lesz a kép.

Nem szabad azonban csak magában vizsgálni ezt a tényezőt!

A pixelszámon kívül az optika mérete, minősége, kezelhetőség, zoom lehetőségek sokszor többet nyomnak a latba, mint hogy „kinek mekkora”. Amíg pár éve a digitális fotózás hajnalán az első és legfontosabb tétel volt, mára visszaszorult, mivel a nagyfelbontású szenzorok is olyan olcsóak lettek, hogy egyszerűbb mobiltelefonokban is elérhetőek.

Klasszikus értékek – mire számíts:

Egy átlagos kamera 2020-as években 15 – 60 Megapixel felbontású. 1 megapixel az egymillió képpontot jelent!

Összefoglalva:

Érdemes tehát összehasonlítani a kiszemelt mobilok kamerájának felbontását. De ne csak ez alapján dönts! Sajnos néha például az Apple telefonok szignifikánsan alacsonyabb felbontást tudnak, lényegesen magasabb ár mellett.

Magas és alacsony felbontású kép – A különbség magáért beszél

3. DXO Mark pontszám

Az veledszületett vagy fertőző… kérdezhetnéd! A DXO Mark egy szervezet (vagy valami ilyesmi) a lényeg, hogy gyártófüggetlen teszteket készítenek mobiltelefonok kameráiról (is).

Átfogó, alapos teszteknek vetik alá a piacon kapható kamerákat, mobilokat. Így egy nagyon jó összehasonlítást kapsz, hogy  X és Y mobil kamerája közül melyik küldi padlóra a másikat!

Vizsgálnak, felbontást, zoom képességeket, színvisszaadást, éjszakai fotós teljesítményt, zajszintet és még egy sor egyéb tényezőt.

A magasabb ponszám a jobb. Amíg 2018 környékén a 100-as pontszám volt a maximum, mára ennek a másfélszeresénél tartunk.

4. Zoom képességek

A lecke elején beszéltünk róla pár szót, hogy a nagylátószög és a teleobjektív jól jön egy mobilba. Picit pontosítunk a kedvedért, ugyanis itt nagyon előszeretettel dobálóznak mindeféle misztikus fogalommal a gyártók. A zoomolási lehetőség vagyis inkább annak a hiánya a mobiltelefonnal való fotózás egyik legnagyobb hátulütője… de ez mostanában (2021) megváltozni látszik.

Fogalom tisztázás:

Optikai zoom:

Ezt talán nevezhetnénk valós nagyításnak is. Hatásában olyan, mintha egy zoom objektívvel (itt most komolyabb kamera rendszerekre gondolunk) rázoomolnánk egy tételre.

A lényeg, hogy ténylegesen több részlet lesz látható. Mintha mondjuk szabad szemmel való megtekintés után távcsőbe néznél, vagy mondjuk közelebb mész valamihez.

Digitális zoom:

A rút kiskacsa verziója az optikai zoomnak. Itt nem történik más, mint a meglévő kép széleinek a levágása. Egyre nagyobb mértékben. Itt a lényeg, hogy NEM fogsz több részletet látni. A meglévőket fogod nagyobban látni.

A jobb oldali képen láthatod a két zoom közötti különbséget. A digitális zoom olyan mintha levágnád ollóval a kinyomtatott kép széleit.

A  Hibrid Zoom:

Lényegében az a kettő keveréke. Ha mondjuk egy mobiltelefon 100szoros hibrid zoomra képes, akkor ez mondjuk jelentheti azt, hogy 10-szeres optikai és 10-szeres digitlis zoomal éri el ezt az eredményt.

Javaslatunk:

Nem nagyon érdemes az optikai zoom értékén mást is figyelembe venni. Az ezeken kívüli számokkal való dobálózás csak marketing nagyotmondás.

Ahogy már fent megénekeltük: a modern mobilkamerák egyre komolyabb Zoom opciókra képesek. A mellékelt képen egy Oppo telefon fektetett/periszkóp rendszerű zoomkamerája látható!

5. Videós funkciók

Fotós tanfolyam vagyunk oké tudjuk, de legyünk őszinték! Fogsz videókat  is rögzíteni, ezért beszéljünk erről is pár szót!

Minimum tudjon a kamera Full-HD felbontást, de a „4K” még jobb, ami még részletgazdagabb képet eredményez.

Full HD:  1920 x 1080 felbontású videó

4K felbontás: a full HD 4-szerese.

Szempont lehet itt még, hogy hány képkockát tud rögzíteni másodpercenként, ami jópofa lassított felvételek készítése esetén jöhet jól  Ezt FPS-ben mérjük és minél nagyobb szám annál jobb. Frame Per Secundum – Képkocka per másodperc.

A normális videó felvételek ~25 fps sebbeséggel forognak. Egy 100 FPS-es rögzítés már jópofa lassított felvételek rögzítésére ad lehetőséget. De létetuik mobiltelefon, ami 700 FPS körüli teljesítményre is képes.

A több kamera videózásnál is ugyan olyan jól jön.

6. Vízhatlanság

Fontos tényező lehet ez is! Az igényről nem érdemes túl sokat beszélni, ha akarsz víz alatt fotózni akkor muszáj, ha nem akarsz akkor is azért jól jön.

Amit meg tudunk mutatni neked az az IP szabvány. Ez két számból áll.

Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre,  vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, IP55

Az szilárd anyagok (por) elleni védelemnél 5-östől kezdődik az ami védett, ami jó. Attól felfelé minden szuper.

A víz elleni védelemnél 6-ostól kezdődik az ami védett, pl. vízbe merítés ellen. 7-es már tartósabb víz alatt létet is kibír és 8-as szint az ami már tartósan használható víz alatt.

 Abszolút szempont az IP védesség figyelembe vétele -nem csak fotográfiai célú- mobiltelefon vásárlásnál.

7. Kép stabilizáló megoldások

AIS – OIS – EIS rendszerek. Mielőtt sikítófrász kapnál a sok betűtől. Vedd észre benne a közös IS betűkombót.

Azaz Image Stabilization magyarul kép stabilizálás.

Fotós és videó módban is stabilizálni képes a kamera a saját képét. Így videónál nem remeg, rázkódik hánytató módon a felvétel. Fotó módban pedig nem mozdul be a kép ha netán kicsit sötétebb viszonyok között is készül.

AIS – OIS – EIS rendszerek között drámai különbség nincsen, átfedések és marketing dumák viszont vannak, tehát maradhatunk annyiban, hogy jó ha a kiszemelt, birtokolt példányban van ilyen szisztéma.

A stabilizáló rendszerek, mechanikus vagy elektromos módszerekkel érik el a kívánt hatást.

Amire még véletlenül se számíts! De illetve mégis 🙂

Botorság lenne azt hinni, hogy a mondjuk 100 ezer forintba kerülő mobiltelefon, ami tud telefonálni, van benne wifi, bluetooth, 5g chip. GPS, nagy kijelző, hangszóró stb. Az majd felveszi a versenyt egy 200-400 ezer forintos fényképezőgéppel.

Mert nem veszi fel.

Elsősorban azért nem mert a fényképezőgépekben a lelküket képező szenzor nagyobb és jobb minőségű és ez ugyanúgy elmondható az előttük lévő objektívről is! Hogy ha összehasonlítjuk őket akkor a fényképezőgép lesz a nyertes, pláne ha zoomolni kell, vagy ha az „előveszem és kattintok” fotózásnál több mindent szeretnél.

DE! Meg kell jegyezni, hogy bár fentiekhez ragaszkodunk és elfogultan imádjuk a nagyobb kamerák nyújtotta lehetőségeket 🙂 Ezeket a tárgyakat meg kell vásárolni, tudni kell kezelni, magaddal kell vinni és cipelni akkor is ha 40 fok van vagy lefagy a kezed a minuszokban.

Itéletünk:

A legjobb kamera az, ami nálad van! Tartja az ősi kínai mondás! 😉

Mobiltelefonod van/lesz stb. és állandóan nálad van/lesz. Tehát sem ezzel a problémával sem fentebb említett problémákkal Ő nem rendelkezik és meg kell adni -pláne a mai modern telefonoknak-, hogy ÁRUKHOZ KÉPEST meglehetősen jó munkát végeznek fotózási téren. Úgy érezzük felesleges lenne elvitatni Tőlük, hogy összfunkció tekintetében egy nagyon jó kis svájci bicskáról van szó, ami még fotózni is jól tud árához képest.

Fenti összefoglalás alapján már ki tudod választani a pénztárcádhoz is passzoló legjobb modellt.

Ami zárásként mindenképpen ajánlunk: ne várd, hogy egy drága masina majd magától is csodálatos képeket készít, ha a zsebedben véletlenül elsül akkor is. A téma átgondolás, a helyszín megválasztása, a kép megkomponálása, a modell minimális beállítása és adott esetben másik nézőpont választása még egy középszerű kamerával si nagyon jó végeredményt adhat

Fotózz Profin a Mobiloddal – Online képzésünk!

8990 Ft

Az interaktív anyag, cikk szerzője:

Gyulai Bence Márton a Magyar Tudományos Akadémia nagydíjas fotográfusa, fényképész tanár,  a FotóBetyár iskola alapítója, házigazdája, a hazai minőségi fotó oktatás élharcos betyárja!

Legnépszerűbb képzéseink

Kezdő Fotó Tanfolyam

  • Fotózás tudatosan
  • Kiváló hangulat

Photoshop Oktató Szoftver

  • Tanulás otthonról
  • Ultramodern módszerrel

Photoshop tanfolyam

  • Tudatos utómunka
  • Ajándék jegyzet

Egyéb FotóBetyár anyagok – Interaktív fejlődési lehetőségek

Fotó Technikai Alapok

ISO – Blende – Záridő. A legalapvetőbb fotós fogalmak bemutatása

Lássuk >>

Komponálás

Kis türelmed amíg elkészül ez a „tabló” válogass kedvedre fenti „Interaktív anyagok” menüből!

Részletek >>

Objektívek jellemzői

Objektívek jellemzői, mérőszámai. Tisztázzuk mi a gyújtótávolság, látószög és mely tényezők alapján érdemes dönteni vásárláskor

Megnézem >>

Zárszerkezet működése

Egy érdekes, szabad szemmel nem látható, de fontos részlet!

Lássuk >>

Mélységélesség

Mit takar a fogalom? Egy gyors és egyszerű magyarázat! Tanuld meg kiemelni a főtémádat!

Tovább >>

Fényképezőgépek csoportosítása

Fő típusok! Melyik, mire való, melyiket válaszd?!

Tovább >>

White Balance

Avagy a fehéregyensúly! Tanuld meg a képed színeinek a kézben tartását

Részletek >>

Photoshop billentyűzet szimulátor

Minden Photoshop titokra fény derül!

Megnézem >>