Oldal kiválasztása

Érdekes hír ütötte fel a fejét egy másfél évvel ezelőtt… bár április elseje a kanyarban nem volt, a sajtóképeket kétkedéssel fogadta a szakma. Az akkor még sokak szerint megvalósíthatatlan tervet… ezt a pókszerűen sok szemmel, lencsével rendelkező fotográfiai masinát…

„na megnézzük mi azt, mikor lesz ebből egyáltalán valami”

….módon fogadta több kül és belföldi fotós portál.

A Light 16 névre keresztelt kamera azonban azóta valóságos, nemsokára piacon is kapható termék lett(lesz nemsokára) és mindenképpen érdemes foglalkozni vele.

Figyelem a cikkben szereplő szakkifejezéseket, belinkeltük ahol csak lehet régebbi oktatási cikkjeinkre, bejegyzéseinkre…  érdemes őket olvasás közben, előtt vagy után „új lapon” megnyitogatni!

Nevéhez mérten a gépezetben ugyanis 16 darab kamera/objektív található, van közöttük nagylátószögű, alapobjektívnek és teleobjektívnek is megfelelő gyújtótávolságú lencse is.

Érdemes tudni mindehhez, hogy a fotográfia kezdete óta probléma az objektívek zoom átfogása. Azaz ha egy objektív képes nagylátó és tele állásra is lásd „utazó zoom”-ok pl.: 24-300-as gyújtótávolsága, az biztosan negatívan érinti a lencse rajzolatát, azaz torzítás, vonaléletlenség, kromatikus abberáció és társaik jelenhetnek meg a különböző gyújtótávolságoknál.

Ezért használatosak a fényképészetben a cserélhető és ily módon fotográfiai célfeladatra optimalizált objektívek. Lásd DSLR vagy az utóbbi években a Milc kamerák. Igen ám, de ezen egységek észrevehető hátránya (és ezt tanfolyamainkon is hangsúlyozzuk, amikor arról kérdez a tisztelt publikum, hogy „ugye csak és kizárólag DSLR kamerát érdemes venni?! ” ), hogy a dslr kameráknál minden feladatra (lásd macro vagy telefoto) rendelkezni kell az adott „obival”. Ami azt jelenti, hogy meg kellett vásárolni és magaddal is kell cipelni állandó jelleggel.... igen hegyre fel, a 40 fokban ott is!!

Erre jön a Light 16 koncepció és belégyakintja ama bizonyos követ, ama a bizonyos állóvízbe.

Hiszen itt eleve bele vannak építve a különböző objektívek a kamerába…. Még sincs arról szó, hogy egy 20kilós monstrumot kellene cipelni. Az objektíveket ráadásul akár egyszerre/átfedésben is képes lehet használni a kamera. Így akár komolyabb felbontás is elérhető >> el is ér mert egy speciális módban 52 megapixel egy ekkora kamerától magas értéknek mondható.Illetve speciális zajszűrési megoldások (több kép átfedésével, kioltással)

Fekszenek az objektívek a gépvázban, mint a harcsák az iszapban…

A koncepció lényege természetesen itt is, ahogy manapság sokszor, hogy egy mobiltelefon hordozhatóságával vetekedő, de DSLR minőségben alkotó kamerát hozzanak létre.

A teljesen újszerű megközelítéssel akár sikerülhet is. A fotózás közben ugyanis átlag 10 objektív dolgozik(10 szenzorral természetesen), így mobiltelefonok képalkotási hibái >>

  • hogy fényszegény környezetben horrorisztikus képeket produkálnak
  • hogy zoomolni gyakorlatilag nem lehet velük
  • és a kontraszt átfogásuk is elég gyatra, sokszor ég ki vagy bukik be a kép túlvilágos, túl sötét része(ez a tényező nem még a dslr gépeket is komoly kihívás elé állítja)

Fenti problémákat a Light 16 koncepció gond nélkül képes lehet kezelni. Valamint az egyedi megoldásoknak és a lencsék relatíve nagy távolságának(bázistávolság) köszönhetően a képeken UTÓLAG LEHET MAJD MÉLYSÉGÉLESSÉGET ÁLLÍTANI!! … háú kúúl is det?!?! (csak hogy oroszul is beszéljünk kicsit 😉

Más megoldással, mint a pár éve piacra került Litro kamera (aminek a használhatósága és képminősége hagyott maga után kivetni valót), de sikerült megoldani a L16 csapatának ez a kérdést.

Lássuk be, hogy ez így már egészen új távlatokat nyithat a fotográfiában, pláne az amatőr, hobby fotósok által lehet majd kedvelt… de bevallom őszintén én, mint profi fényképész is úgy várom az első valós piaci teszteket, mint orosz sarkkutató a vodkaszállítmányt

Egy pár „újabb érdekes adat” (Galla Miklós után szabadon):

  • 24-150mm gyújtótávolságnak felelnek meg (FullFrame-re átszámítva) a kamera optikája… optikái
  • a lencsék mögött érzékleő is található… igen mindegyik mögött
  • a lencsék közül több, tükrök segítségével van belehajtogatva a kamera házba lásd alábbi kép
  • az eszköz 4k videóra is képes
  • a legtöbb tényező (Iso, záridő) manuálisan is állítható
  • a kamerát 256 Gigabájtos belső tárhellyel gyártják majd

Végezetül a gyártó által készített látványos videó: